Sendika temsilcisinin katılmadığı disiplin kurulu kararını mahkeme iptal etti


Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, Gölcük Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi'nde görev yapan Aktif Eğitim-Sen üyesine verilen 'Bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması' cezasına yapılan itirazın reddini kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Bu kararın, usul hatası yapılan tüm disiplin kurulu kararları için emsal niteliğinde olacağı belirtildi.

Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, Gölcük Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi'nde görev yapan Aktif Eğitim-Sen üyesi tarafından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-o maddesi uyarınca verilen "Bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması" cezasına yapılan itirazın reddine ilişkin MEB. Yüksek Disiplin Kurulu kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Aktif Eğitim-Sen'in açtığı davayı karara bağlayan Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik'in 4. maddesinin ikinci fıkrasında, 'Hakkında disiplin soruşturması yürütülen devlet memurunun üyesi olduğu sendikanın temsilcisinin de bu maddede belirtilen disiplin ve yüksek disiplin kurullarında yer alır' hükmüne açıkça dikkat çekerek, davacının üyesi olduğu sendika temsilcisinin katılmadığı disiplin kurulu kararıyla verilen disiplin cezasında hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığına hükmetti.

Oy birliğiyle alınan kararda şu ifadelere yer verildi: "Davacının işlem tarihi itibariyle Aktif Eğitimciler Sendikası üyesi olduğu, disiplin cezasının görüşüldüğü 11.09.2014 tarihli İl (Milli Eğitim) Disiplin Kuruluna üyesi olduğu sendika temsilcisinin çağrılmadığı ve Disiplin Kurulunun sendika temsilcisi bulunmadan toplanarak karar aldığı görülmektedir. Bu durumda, davacının sendika üyesi olmasına karşın disiplin cezasının görüşüldüğü İl (Milli Eğitim) Disiplin Kuruluna üyesi olduğu sendika temsilcisinin çağrılmadığı ve Disiplin Kurulunun sendika temsilcisi bulunmadan toplanarak karar aldığı görülmekle işlemde şekil unsuru açısından hukuka uygunluk bulunmadığı anlaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verildi."

Kocaeli 1. İdare Mahkemesinin bu kararı, usul hatası yapılan tüm disiplin kurulu kararları için emsal niteliğinde olduğu belirtildi.

Aktif Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Mahmut Mollarecep, kararı şöyle yorumladı: "Burada Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sendika üyemizi ceza verdi. Kademe ilerleme durdurma cezası verildi. Burada usul hatası yaptı. Disiplin kurulunda bizim sendikamızın üyesi olduğu temsilcisi disiplin kurulunda yer alması aykırı hareket etti. Yargı kararı sonucunda üyemizin aldığı ceza iptal edilmiş. Bu şimdi ceza verilirken sendika temsilci tüm cezalar emsal niteliğinde olacak. Bir kez daha yapılan yanlışlık yargıdan döndü. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bütün kararlarda bu şekilde dikkat ederek vermesinde önemle belirtiyoruz. Arkadaşımız onu da hak etmedi. Arkadaşın söylemediğini beyan ettiği bir sözden dolayı... Bu da benim fikrim birazda sendikamızın üyelerini baskı altına almak korkutmak amaçlı. Verildiğini düşünüyoruz. Çünkü üyemizin beyanatı böyle bir şey söylemediği şeklinde. Bizleri korkutmak baskı altın almak ceza aldığını düşünüyoruz. Yargıdan döndü."

mahkeme-iptal-etti-1990324.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Sendika temsilcisinin katılmadığı disiplin kurulu kararını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER