'Sinekle mücadeleye şimdi başlanmalı, yazın çevre tonlarca ilaçla zehirleniyor'


Türk Veteriner Hekimler Birliği'ne bağlı Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, yazın çevreyi zehirlememek için şimdiden, durgun su birikintilerinde sinek larvalarıyla mücadeleye başlanması gerektiğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada sineklerin, yumurtalarını bırakacak su birikintilerine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu aylarda su birikintilerine larva bırakmaya başladıklarını, bunların havaların ısınmasıyla sineğe dönüşeceğini anlatan Oda Başkanı Yıldız, şu uyarılarda bulundu: "Belediyelerin, sinekle mücadele planlamasını bu aylarda bitirmeleri gerekir. Şimdiden durgun su birikintilerin ilaçlanması lazım. Belediyeler, bu aylarda su birikintilerini tespit edip onları ıslah etmelidirler. Bu yöntem, hem en sağlıklısı hem en ucuzudur. Belediyeler ve de vatandaşlar olarak bizler, eğer ocak, şubat, mart aylarında yapılması gereken sinek mücadelesini yapmazsak, sıcakların çok arttığı ilkbahar ve de yazın yapacağınız sinek ilaçlaması maalesef başarısızlıkla sonuçlanacaktır, çünkü sinekler yaşam döngüsünü tamamlamış olacaklardır."

'YAZIN TONLARCA İLAÇ BOŞUNA ÇEVREYE ATILIYOR'

Sineklerin iyice çoğaldığı ve çevreye dağıldığı yaz aylarında yapılan ilaçlamaların etkili olmayacağını belirten Mustafa Yıldız, tonlarca zehrin çevreye ya da toprağa atılacağını kaydetti. Sinekler çevreye dağıldıktan sonra ilaçlamanın fayda vermeyeceğini vurgulayarak, "Bu uygulama zaten bilime terstir. Bu tür vahşi ilaçlama sadece sineklere değil, doğaya, başka canlılara, çevreye zarar vermektedir. Yer altı su kaynaklarımız zehirlenecektir. Kara ve sivri sineksiz bir yaz geçirmek istiyorsak, şimdiden su birikintileri ilaçlanmalıdır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Sinekle mücadeleye şimdi başlanmalı, yazın çevre... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER