ŞİÖ başbakanları, Çin'de toplanıyor


Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye ülkelerin 14. Hükümet Başkanları Zirvesi, Çin'in Henan eyaletinin Zhengzhou kentinde düzenlenecek. Çin Başbakanı Li Keqiang'ın ev sahipliğinde yapılacak zirveye, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, Kazakistan Başbakanı Karin Masimov ve Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı Rustam Azimov katılıyor. Ayrıca, Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci sıfatıyla zirvede temsil edilecek. Zirveye, birçok uluslararası ve bölgesel örgütten de temsilciler katılacak.
Zirvede, ŞİÖ kapsamında işbirliği konuları masaya yatırılacak. Başbakanlar, ticaretten ekonomiye, yatırımdan maliyeye, ulaşımdan iletişime kadar pek çok alandaki işbirliği imkanlarını değerlendirecek. Bölgesel ekonomik entegrasyonu konusu zirvenin ana gündem maddelerinde biri olacak.
Zirve sonunda ortak bildiri yayınlanacak ve nihai belge örgütün bu sene yaptığı çalışmalarını ve gelecek yıllardaki çalışma alanlarını kapsayacak.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, zirveye katılmak için ülkesine gelen başbakanlar ile ikili görüşmede bulunacak.
2001 yılında kurulan ŞİÖ'ye: Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye. Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci statüsüne sahipken, Türkiye örgütün diyalog ortağı. CİHAN
<< Önceki Haber ŞİÖ başbakanları, Çin'de toplanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER