Sivil toplum örgütleri çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi


Sivil toplum örgütleri, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yaptıkları eylemde çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi. Trabzon'da bir çocuğun cezaevinde intihar ettiğini belirten eylemciler bu nedenle de suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Avukatlar Derneği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda dernek, vakıf ve sendika temsilcileri Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

Pankart açan grup adına açıklamayı yapan Ümit Efe, son olarak Trabzon cezaevinde tutuklu bir çocuğun hayatını kaybetmesinden dolayı Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Trabzon cezaevi idaresi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Efe, "Aynı zamanda biz bu suç duyurusunu hazırlarken, basın açıklaması metnini yaparken, Dünya Çocuk Hakları Günü'nü anmaya çalışırken Adıyaman cezaevinde bir kişi daha yaşamını aynı şekilde yitirmiştir." dedi.

Türkiye'nin 10 yıl önce Erzurum cezaevinde intihar eden bir çocuğun ölümünden sorumlu tutularak AİHM tarafından mahkum edildiğini ifade eden Efe, "10 yıl içinde çocuk cezaevlerini şiddet, hak ihlali ve patoloji üretmeyen kurumlar haline getirememiş, 10 yıl sonra Trabzon E tipi cezaevinde 15 yaşında bir çocuğun daha intiharına neden olunmuştur." diye konuştu.

Son 6 yılda hak ihlallerinden ve ihmallerden dolayı cezaevlerinde 10 çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Efe, çocukların korunmasını ve desteklenmesini temel alan bir adalet sistemi inşa etmek için bir çok kez ortak çalışma yürütmeye çağırdıklarını kaydetti. Bakanlığın karşılık vermediğini söyleyen Efe, "Bugün Adalet Bakanlığı, Trabzon cezaevinde intihar ettiği söylenen çocuk ile ilgili hiçbir açıklama yapmamıştır. Yapılan eleştirileri yanıtlamamış çocuk cezaevleri açmak konusundaki ısrarcı ve yıkıcı iradesini sorgulamaya ihtiyaç duymamıştır." dedi.

Çocuk cezaevlerinin kapatılmasını isteyen Efe şunları kaydetti: "Bugüne dek gerçekleşen ve bugünden sonra gerçekleşme ihtimali olan adalet sistemi içindeki çocuk hakları ihlallerinden ve çocuk ölümlerinden en başta adalet bakanının sorumlu olduğunu belirterek bugün bir kez daha çocuk cezaevleri kapatılsın talebimizi daha gür bir sesle tekrarlıyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Sivil toplum örgütleri çocuk cezaevlerinin kapatılmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER