Skandal! Müdürler tasfiye edildi, durum içler acısı

Emniyet'te yaklaşık 2 yıldır devam eden kıyım, teşkilatı içler acısı bir duruma düşürdü.

Skandal! Müdürler tasfiye edildi, durum içler acısı

Rütbeli 250 polisin görev yaptığı Siirt Emniyet Müdürlüğü'nün en önemli birimine müdür bulunamadı. Bunun üzerine Siirt İstihbarat Şube'nin başına bir polis memuru vekâleten getirildi. Vekil müdürün ilk icraatı ise talep yazısı oldu: “Şubedeki araçlara kesilen trafik cezalarının iptal edilmesini bilgilerinize arz ederim.”

Türkiye'yi sarsan 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra başlayan tasfiyeler Emniyet teşkilatını bitme noktasına getirdi. 250 rütbeli polisin görev yaptığı Siirt'te, emniyetin en önemli birimlerinden biri olan İstihbarat Şubesi'ne müdür bulunamadı. Şubeye bir polis memuru vekâleten ‘müdür' olarak atandı. Memur T.A, ilk icraat olarak, istihbarat araçlarına kesilen trafik cezalarının iptal edilmesini istedi.

Türkiye'yi sarsan 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra emniyette yapılan tasfiyeler teşkilatı bitiş noktasına getirdi. Fişlemeler doğrultusunda yapıldığı iddia edilen tasfiyelerin ardından en önemli birimlere atanacak müdür bulunamaz oldu. Bunun son örneği, Siirt Emniyet Müdürlüğü'nde yaşandı. Emniyetin en önemli birimi olan İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne atanacak şube müdürü, amir, başkomiser, komiser ya da başpolis bulunamayınca bir polis memuru ‘müdür olarak' görevlendirildi. Böylece Emniyet tarihinde bir ilk daha yaşanmış oldu. Üçüncü ya da dördüncü sınıf emniyet müdürlerinin bakması gereken şube müdürlüğü makamına polis memuru vekâleten oturdu. Polis memuru T.A.'nın ilk icraatı da 15 Temmuz'da Siirt Emniyet Müdürlüğü makamına yazdığı resmi yazı oldu. İstihbarat araçlarına kesilen trafik cezalarının iptalini isteyen T.A., talebin gerekçesini şöyle dile getirdi: “Aşırı sağ ve bölücü faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik olarak PVSK kapsamındaki çalışmalar sırasında şube müdürlüğümüz hizmetlerinde kullanılan otomobiller zaman zaman trafik kuralı ihlali yapmaktadır. Bu bağlamda şube müdürlüğümüz hizmetlerinde kullanılmakta olan ve ekte bulunan trafik idari para cezasının iptal edilmesini bilgilerinize arz ederim.”

Bir istihbaratçının yetişmesi yıllar alıyor


Alınan bilgilere göre Emniyetin istihbarat birimlerinde görev alacak personelin yetkin hale gelebilmesi için en az 10 yıl gerekiyor. İstihbaratçı olmak isteyen personel, polis okulu, polis meslek yüksekokulu ve polis akademisinden mezun olduktan sonra İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nın eğitim faaliyetlerini yürüten İstihbarat Akademisi'nin programına dahil ediliyor. Burada, devlet güvenliği ve toplum huzurunun sağlanması ve suç önleme gibi görevlerle ilgili eğitim veriliyor. 8 hafta süren bu temel eğitimden sonra istihbaratçı adaylarına hukuki, mesleki ve operasyonel bilgiler verilmeye başlanıyor. Eğitimler teorik ve pratik olarak planlanıp uygulanıyor. İlerleyen dönemlerde temel eğitim alan personel, çalıştığı alanlara yönelik uzmanlık eğitimlerine katılıyor. Eğitimler öncelikle istihbaratın çeşitli birim ve kademelerinde görev yapmış, konusunda bilgi ve tecrübe sahibi, eğitimci formasyonu kazandırılmış uzman istihbarat personelince veriliyor. Mümkün olan en genç yaşta bu birime seçilen personele ilk aşılanan şeylerin başında ketumiyet geliyor. Daha sonra istihbarat teknikleri öğretiliyor. Operasyon yürütebilecek sorumluluk için bu alanda, usta istihbaratçıların yanında en az 8 yıl çalışmaları gerekiyor. Genelde yaşı ilerleyen kişiler bu alana alınmıyor. Yaşı gençken alınanlar ise üç yılda verim alınmazsa bu alandan çıkarılıyor. ZAMAN
<< Önceki Haber Skandal! Müdürler tasfiye edildi, durum içler acısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER