Soma kazazedeleri için 53 milyon lira para toplandı


Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasında kazazedeler için başlayan yardım kampanyasında 53 milyon 153 bin 46 lira 2 kuruş destek biriktiğini ve bunların ailelere eşit şekilde paylaştırıldığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuşan Akdoğan, "gelişmiş ülkelerin ekonomik krizleri bahane ederek kalkınma yardımlarını azalttığını, Türkiye'nin ise nerede bir mazlum varsa onunla ekmeğini paylaştığını, gidilemeyen yerlere cesaretle gittiğini, imkânlarını hiçbir ayrım gözetmeden insanlığın hizmetine sunduğunu" söyledi.

2003 yılında 85 milyon dolar resmî kalkınma yardımı yapan Türkiye'nin, 2014 yılındaki resmî kalkınma yardımlarının 3 milyar 591 milyon dolara ulaştığını dile getiren Akdoğan, "Resmî kalkınma yardımının gayrisafi millî hasılaya bölünmesiyle hesaplanan milenyum hedefi gerçekleşme düzeyi on yıl önce binde 1 iken, 2014 yılında bu rakam binde 4,5 olarak hesaplandı. En az gelişmiş ülkelere yapılan yardım 1,5 milyar doları aştı. Bu oranlarla, Türkiye, gayrisafi millî hasılaya oranla dünyada 1'inci, toplamda ise dünyada 3'üncü ülke oldu. Komşusu açken tok yatmama şuuruyla dünyanın her yerine cömertçe şefkat elimizi uzatıyoruz" diye konuştu.

Soma kazazedeleri için başlayan yardım kampanyasında 53 milyon 153 bin 46 lira 2 kuruş destek biriktiğini ve bunların ailelere eşit şekilde paylaştırıldığını anlatan Akdoğan, "Van depreminde 13 çadır kent, 35 konteyner kentte toplam 200 bin vatandaşımızı misafir ettik. Hak sahipleri için TOKİ eliyle 17.489 konut, köylerimizde de evini yapana yardım sistemiyle 7.592 konut olmak üzere, toplamda 25.081 konut inşa ettik. 47 kilometreden içme suyu getirdik ve Van'ın da topyekûn içme suyu sorununu çözdük ve Van'ın inşası için devletin harcadığı para 5,3 katrilyondur, 5,3 milyar lira para harcanmıştır. Bugün afetlere dünden daha hazırlıklı olduğumuzu söyleyebiliriz. Şu anda, Türkiye'de 285 bin Suriyeli sığınmacı var, 10 ilimizde 26 geçici barınma merkezinde kalıyorlar. Toplamda yaklaşık 2,7 milyon Suriyeli kardeşimizin Türkiye'de misafir edildiğini söyleyebiliriz. Tabii, hemen sınırın karşı tarafında kurulan 10 tane çadır kent var, buralarda da yaklaşık 120 bin Suriyelinin olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'de 9.416'sı Bayır Bucak'tan gelen, toplam 59.129 Türkmen kardeşimiz bulunuyor. Suriye'den gelen Türkmenlerin tamamı 23.704 kişidir. Buna ek olarak 9.075 Iraklı Türkmen de AFAD barınma merkezlerinde kalmaktadır. Eskiden Türkiye, yardım yapılan ülke konumundaydı, bugün dünyanın her ülkesine yardım yapan ülke konumuna geldi. 51 ülkeye, afet ve acil durumlarda insani yardımda bulunduk, arama kurtarma ekipleri gönderdik. AFAD'ın koordinasyonunda son dönemde 500'den fazla yurt içi ve yurt dışı insani ve acil yardım faaliyeti inşa edildi" şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Soma kazazedeleri için 53 milyon lira para toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER