Sözleşmesiz çiğ süt toplayanlar desteklemeden faydalanamayacak


İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, "Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik" doğrultusunda, 2016 yılında çiğ sütün sözleşmesiz toplanamayacağını söyledi. Özellikle en çok süt üreten ve destekleme alan il olarak bu yönetmelikle beraber İzmir için yeni bir dönem başladığını kaydeden Güldal, yönetmelikle ilgili çalışmaların hassasiyetle yürütüleceğini belirtti. Güldal, "Bakanlığımızca, 2016 yılında sözleşme yapılmadan pazarlanan sütlerle soğutulmadan pazarlanan sütlerin destekleme dışında bırakılacağı planlanmaktadır." dedi.

Söz konusu yönetmeliğin uygulamaları konulu toplantı İl Müdürü Güldal, İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlendi. Toplantıda, 16 Nisan 2015 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, çiğ süt üretimi yapan üretici veya üretici örgütleriyle alıcılar arasında akdedilen alım satım sözleşmesiyle ilgili usul ve esasları kapsayan yönetmelik konuşuldu.

SÖZLEŞME SÜRESİ EN AZ 6 AY, EN ÇOK 1 YIL OLACAK

Yönetmeliğin ayrıntılarını anlatan ziraat mühendisi Yusuf Güçer, "Bu yönetmelikle birlikte sanayiye arz güvenli hale gelecek, üretimin sürdürülebilirliği ve fiyat istikrarı sağlanacak, çiğ sütte kalite artacak. Sözleşmeler, üretici veya üretici örgütü ile süt işleyen tesisler arasında düzenlenecek. Sözleşme süresi en az 6 ay, en fazla 1 yıl olacak." bilgilerini verdi. Güçer, yönetmelik hükümleri kapsamında sözleşmeli olarak süt almayan alıcılar hakkında, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince ceza uygulanacağını kaydetti. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER