Sulh Cezaları itiraz eden hakim Karanfil, iki kez sürüldü, şimdi açığa alındı


Eskişehir'de Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaparken, Sulh Ceza Mahkemeleri'nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) giden Hakim Kemal Karanfil'in başına gelmeyen kalmadı. Eski Yargıtay hakimi de olan Karanfil, AYM'ye başvurusu sonrası Eskişehir'deki görev süresi dolmadan kış ortasında hasta oğlunun tedavisi sürerken Zonguldak'a tayin edildi. Burada da kızı okula bir türlü kabul edilmeyen Hakim Karanfil, bir hafta önce de Zonguldak'ta 3 ayrı mahkemeye bakarken HSYK 2. Dairesi'nce Şanlıurfa'ya geçici görevle sürüldü. Hakim Karanfil, şimdi de HSYK 2. Dairesince geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Hakim Karanfil, Eskişehir'den Zonguldak'a süresi dolmadan, çocuğunun tedavisi devam ederken yaşadığı sıkıntılı süreci Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımış, AİHM Karanfil'in başvurusunu kabul etmişti.

Hakim Karanfil, Sulh Ceza Mahkemeleri kurulunca, özel yetkili Eskişehir Sulh Ceza Hakimliği ile yetkilendirilerek bu göreve getirildi. Ancak, bu görevde bir süre çalışan Hakim Karanfil, Sulh Ceza Hakimliği ve özellikle kapalı devre işleyen itiraz sisteminin 'Adil yargılama hakkı, hukuk güvenliği, kişi özgürlüğü' yönündeki sakıncaları görerek Ekim 2014'de AYM'ye başvurdu.

Karanfil, HSYK seçimlerinde de iktidarın desteklediği Yargıda Birlik Platformu (YBP)'nu desteklemediğini sosyal medya hesabından paylaştı. AİHM Sulh Ceza Mahkemeleri'yle ilgili başvuruyu olumsuz cevap verirken Hakim Karanfil, bir yıl önce kış ortasında, görev süresi dolmadan Sulh Ceza Hakimliği görevinden alındı, Zonguldak'a görevlendirildi. Hakim Karanfil'in bu süreçte 10 yaşındaki oğlu Ahmet'in evlerinin 3. katının balkonundan kafa üstü düştüğünü, komadaki tedavi sürecinin evde ve hastane de devam ettiğini belirterek, tayinin durdurulması talebi kabul görmedi. Karanfil'in tayindeki sıkıntılar bununla da bitmedi. Eskişehir Fen Lisesi'nde okuyan kızını Zonguldak Fen Lisesi çeşitli gerekçelerle kabul etmedi. Bunun üzerine Hakim Karanfil, kızının kayıt edilmemesini mahkemeye taşıdı.

Zonguldak Mahkemesi, Karanfil'in kızının ilgili okula yapılmasına karar verdi. Kızını Zonguldak'taki ilgili okula kayıt yaptıran Hakim Karanfil, böylece ailesini de Eskişehir'den götürebildi.

AİHM HUKUKSUZLUKLARA İLİŞKİN BAŞVURUSUNU GÖRÜŞMEYE ALDI

Hakim Karanfil, o günlerde sosyal medya hesabından yaşadığı hukuksuzluğu dair paylaşımda, "Gelen YBP heyetine 'yargının yürütme organına bağlanması intihardır. O zaman hakim ve savcıları AKP ilçe başkanları atar, vatandaşı, yürütme karşısında sahipsiz bırakırsınız, dürüst hakim savcılar, kolluk personeli sahipsiz kalır' dedim. Rahatsız oldular. Kış ortasında benim tayinimi çıkardılar. Hem de oğlum yaralı ve tedavileri devam ederken. Yetmedi, 'lojmanı derhal boşalt' dediler. Çocukların okulu nedeniyle boşaltamadım. 10 kat kira davası açtılar. Yetmedi kızımın Eskişehir'deki okulundan 20 puan düşük Zonguldak Fen Lisesi'ne kaydını yapmadılar!" ifadesini kullandı. Kemal Karanfil, hukuksuzluk ve sıkıntıları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. AİHM, Karanfil'in başvurusunu görüşmeye aldı.

"ACILAR ÇEKTİM AMA ADALETTEN YANA OLDUĞUM İÇİN HUZURLUYUM"

Hakim Karanfil, o günlerde yaşadığı bu durumu yine sosyal medya hesabından paylaştı. Yaşadığı haksız ve hukuksuzlukları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığını paylaşımında anımsatan Hakim Karanfil, "Müracaatımın kaydının yapıldığı yazısı geldi. Allah'a şükür. Oğlum iyileşti. Acılar çektik ancak kendimi çok huzurlu hissediyorum. Zira yargının, yürütme organının emrine ve kontrolüne girmesine alet olmadım. Bile bile ülkenin felakete sürüklenmesine, insanların yargıdan ve hukuktan ümidini yitirmesine, birçok insanın canının yanmasına, haksızlıklara sebep olmadım. İstedikleri tipte, örneğin; İslam Çiçek gibi Sulh Ceza Hakimi olsam baştacı ederlerdi. Çok şükür ki baştacı ettikleri hakimlerden değilim." sözlerini kullandı.

SONUNDA AÇIĞA ALDILAR

Hakim Karanfil, yaşadığı sıkıntıların ardından bir hafta önce de HSYK 2. Dairesince geçici görevle Şanlıurfa'ya sürüldü. Sürgün'ün haftasında ise HSYK 2. Dairesi'nce tweetler nedeniyle hakkında soruşturma açıldığı, soruşturma gerekçesiyle tedbiren görevden uzaklaştırıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Sulh Cezaları itiraz eden hakim Karanfil, iki kez sürüldü,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER