Suruç'ta kafa karıştıran istihbarat zafiyeti

Suriye sınırında, güvenliğin en üst düzeyde tutulduğu Suruç'ta intihar saldırısının nasıl yapıldığı merak konusu. Olayda ihmal iddialarını güçlendiren pek çok husus bulunuyor. Polis, saldırının yapıldığı yere 5 ay önce MOBESE kamerası kurmuş ama bombacı takip edilmemiş. Şimdiye kadar IŞİD'in neredeyse hiçbir saldırısı önlenemedi.

Suruç'ta kafa karıştıran istihbarat zafiyeti

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki canlı bomba saldırısıyla ilgili ihmal iddialarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Ulaşılan her yeni bilgi olayla ilgili soru işaretlerini artırıyor. 32 kişinin hayatını kaybettiği saldırının yaşandığı Amara Kültür ve Sanat Merkezi'nin 24 saat polis gözetiminde olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık bir yıl önce merkezin önündeki ana caddeye MOBESE kamerası kuran Emniyet'in, 5 ay önce de direkteki sabit kamerayı kültür merkezinin kapısına çevirerek buraya gelip gidenleri izlediği belirlendi. MOBESE kamerasıyla 24 saat gözetlenen bir yerde canlı bomba saldırısı yaşanması, Suruç'taki olayla ilgili soru işaretlerini artırdı. İşte cevap bekleyen bazı sorular:

Bölgedeki en küçük basın açıklamasını bile onlarca polis takip ederken, şehre dışarıdan gelen 300 kişinin katıldığı etkinlik neden polis tarafından takip edilmedi?

Suruç'un girişindeki arama noktalarının olay günü kaldırıldığı doğru mu?

Farklı şehirlerden Suruç'a gelirken sürekli güvenlik güçleri tarafından takip edilen, defalarca aramadan geçirilen gençlere yönelik takip işlemi, basın açıklamasının yapıldığı gün neden bırakıldı?

Efkan Ala tarafından Suruç'a özel olarak gönderildiği iddia edilen ilçe emniyet müdürünün, bugüne kadar IŞİD'e karşı bir çalışması var mı?

Emniyet ve MİT, ilçede canlı bomba olduğunu neden öğrenemedi?

Risk altında bulunmasına rağmen, Suriye sınırındaki Şanlıurfa'da canlı bombalarla ilgili hiçbir çalışma yapılmadığı doğru mu?

IŞİD'in neredeyse hiçbir saldırısının önlenememesi nedendir?

Şanlıurfa ve ilçelerindeki istihbarat birimlerinde uzman personel kalmadığı, hepsinin tasfiye edildiği doğru mu?

Şanlıurfa'da yaklaşık iki yıldır bütün önleyici dinlemelerin iptal edildiği doğru mu?

IŞİD gibi radikal terör örgütlerini takip eden emniyetteki ilgili masanın, Suruç'ta 2 yıl önce kaldırıldığı doğru mu?

Suruç'a gönderilen istihbarat polislerine sadece günlük işlerin yapılması, hiçbir şekilde dinleme ve takip işlerine karışmaması talimatı verildiği doğru mu?

IŞİD'e eleman temin eden, yardım ve yataklık edenlerin telefonlarının dinlemeden çıkarıldığı iddiası doğru mu?

Diyarbakır'daki HDP mitinginde bomba patlatan Orhan Gönder ile Suruç'taki canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün hemşehri ve arkadaş oldukları doğru mu?

Diyarbakır'daki saldırıdan sonra Orhan Gönder'in ilişkileri, uzantıları neden araştırılmadı, ortaya çıkarılmadı?

IŞİD'in Niğde, Reyhanlı, İstanbul, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yaptığı eylemlerin hiçbirisiyle ilgili tatmin edici soruşturma yapılmaması, faillerin bütün uzantılarıyla birlikte deşifre edilmemesinin sebebi nedir?

IŞİD'in bugüne kadar Türkiye'de yaptığı 8 eylemle ilgili olarak ihmal ve tedbirsizlik sebebiyle ilgili kamu görevlileri hakkında işlem yapıldı mı?

Zaman
<< Önceki Haber Suruç'ta kafa karıştıran istihbarat zafiyeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER