Suudi Arabistan, vatandaşlarına artık 10 yıl süreli pasaport verecek


Suudi Arabistan, vatandaşlarına yönelik 2008 yılında başlattığı açılım ve yeniliklere, pasaportların süresini 10 yıla uzatarak devam etti.

Suudi Arabistan, 2008 yılında dönemin Kralı ve 2015'te vefat eden Abdullah Bin Abdülaziz El-Suud'un başlattığı açılım projesine bugün pasaport sürelerini uzatarak devam ettiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı, yirmi yaş üstü vatandaşların 5 yıl olan pasaport sürelerinin 10 yıla uzatıldığını belirtti. Yirmi yaş altı Suud vatandaşlara ise beş yıllık pasaport verilmeye devam edileceği aktarıldı.

Ülkede özellikle kadınların çalışmalarına yönelik Kral Abdullah'ın 2008'de aldığı karar, ülke genelinde ses getirmişti. Spor karşılaşmalarına daha önceden girişleri yasak olan kadınların stadyumlarda aileler ve bayanlara özel yerler düzenlenerek alınacağı dünya kamuoyunda da gündem olmuştu. Riyad yönetimi, spor karşılaşmaların tümünde stadyumların en az yüzde 15 oranı kadınlara ve ailelere maçları izleyebilmeleri için ayrıldığını duyurmuştu.

Öte yandan Aralık 2015'te Suudi Arabistan'da kadınlara ilk kez seçme ve seçilme hakkı verilmişti. Belediye meclis üyeliği için aday olan yaklaşık 7 bin kişiden bine yakınının kadın olması dünya basınında 'dönüm noktası' olarak değerlendirildi. Belediye Meclis üyeliğine seçilen Suudlu kadınların, ülkede halen yasak olan 'kadınların otomobil kullanma' haklarını da kazanacağı ileri sürüldü.

Kadınlara seçme seçilme hakkı, 2015'in başında hayatını kaybeden Kral Abdullah'ın giriştiği reformlar kapsamında verilmişti. 2008'de yüksek eğitim haklarını da veren Kral Abdullah, ülkenin en üst düzey danışma konseyi olan Şura Meclisi'ne 30 kadını atayarak tüm dünya kamuoyunu şaşırtmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Suudi Arabistan, vatandaşlarına artık 10 yıl süreli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER