Tarihi ağaçların yerine yapılan daireler 400 bin liradan satılıyor


Kartal'da, koruma altında bulunan 400 yıllık çam ağaçlarının bulunduğu arsaya bina dikilmesi tepkilere neden olmuştu. İstanbul 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 'anıt ağaç' kararına rağmen tarihi çam ağaçlarının nasıl kesildiği merak konusu oldu. Tarihi ağaçların kesilmesinin ardından yapılan daireler ise 400 bin liradan satılığa çıkarıldı.

Olay, Kartal Orta Mahalle Tümay Sokak'ta yaşandı. 2385 Ada 16 parselde bulunan ağaçlar, tarihi değer taşıdığı gerekçesiyle koruma altına alınmıştı. Ağaçların bulunduğu arsaya satılık levhası asılması üzerine harekete geçen İstanbul 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu'nun 8 kişiden oluşan üyeleri 22.03.2010 yılında karar aldı.

Zinnur Büyükgöz başkanlığında toplanan kurul üyeleri Yalnızselvi Caddesi, Tümay Sokak, 2385 ada 16 ve 17 parselde bulunan çam ağaçlarının kent estetiğine katkıda bulunduğu görüşüne vardı. Sözkonusu ağaçların 'anıt ağaç' olarak tesciline karar veren 5 Numarılı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ağaçların tehlike arzeden dallarının ise uzman görüşü alınarak kesilmesine hükmederek Kaltal Belediyesi'ne 26.03.2010 tarihinde resmi yazıyla bildirdi. Kartal Belediyesi resmi yazının kendisine ulaşmasından sonra gelen inşaat ruhsatı taleplerini geri çevirdi.

İddialara göre bu tarihten sonra Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bazı görevliler devreye sokuldu. Uzun çabalardan sonra Anıtlar Kurulu'ndan başka bir karar çıkartılarak bina dikilecek şekilde ağaçlardan biri kesildi. Diğeri de büyük oranda budandı. Kesilen tarihi ağaçların yerine yapılan binadaki daireler 400 bin liradan satılığa çıkarıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Tarihi ağaçların yerine yapılan daireler 400 bin liradan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER