Bu hamburgerin maliyeti tam 330 bin dolar!

Dünyada bir laboratuvarda üretilen ilk köftenin tanıtımı basın toplantısıyla Londra'da yapılacak.

Bu hamburgerin maliyeti tam 330 bin dolar!

Bilim adamları, bir inekten aldıkları hücreleri, Hollanda'daki bir enstitüde, laboratuvar ortamında üreterek kas liflerine dönüştürdüler. BBC, 330 bin dolar değerindeki projenin yürütüldüğü bu laboratuvara girdi ve projenin ayrıntılarını araştırdı.

Projenin arkasındaki isim Maastricht Üniversitesi'nden Profesör Mark Post, 'Laboratuvarda, hücrelerden üretilen dünyanın ilk köftesini size sunacağız. Bu çalışmayı yapmamızın başlıca nedeni, canlı hayvan üretiminin çevre için iyi olmaması, üretimin talebi karşılamaya yetmeyecek olması ve bunun, hayvanların refahı için de uygun bir ortam olmaması' dedi.

Araştırmayı yürüten bilim adamları, bir ineğin kas hücrelerinden elde edilen kök hücreleri, laboratuvarda çeşitli kimyasal ve besleyici maddelerle çoğalttılar. Üç hafta içinde elde ettikleri bir milyondan fazla kök hücreyi küçük kaplara paylaştırdılar. Kök hücreler bu kaplar içinde üremeye devam ederek bir santimetre uzunluğunda ve birkaç milimetre kalınlığında kas liflerine dönüştüler.

Bu kaplardaki lifler donduruldu ve üretime devam edildi. Yeterli miktarda kas lifi elde edildiğinde ise bu etler biraraya getirildi ve ilk laboratuvar köftesi ortaya çıktı.

Ana hücreler
 
Kök hücreler, vücutta özel doku ve organların, sinir hücreleri ve deri hücrelerinin oluştuğu 'ana hücreler'. Pek çok tıp kurumu, kök hücreleri kullanarak, organ nakilleri için insan dokusu oluşturma çabasında. Profesör Post ise aynı tekniği ve teknolojiyi, gıda için kullanılacak yağ ve kas hücrelerine dönüştürmeyi istiyor. Araştırmacılar, bu teknolojinin, 'artan et ihtiyacı' olarak tanımladıkları sorunun çözümünde sürdürülebilir bir çözüm olabileceğini belirtiyorlar. Bu teknolojiye karşı çıkan gruplar ise, daha az et yemenin, gıda sıkıntısıyla baş etmekte daha kolay bir çözüm yolu olduğunu savunuyor.
<< Önceki Haber Bu hamburgerin maliyeti tam 330 bin dolar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER