Bütün dünyanın ihtiyacı olan sistem!

Siber güvenlik konusunda dünyaya örnek olabilecek bir sistem Türkiye’de geliştirildi.

Bütün dünyanın ihtiyacı olan sistem!

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’un düzenlediği hacker yarışmasında dünya birincisi olan Can Yıldızlı, Türkiye’de kurduğu INTELRAD adlı şirket bünyesinde siber güvenlik konusunda devletin ve şirketlerin açıklarına çare olabilecek USTA (Ulusal Siber Tehdit Ağı) projesini geliştirdi. Pentagon hacker’ı olarak anılan Yıldızlı, ‘USTA’yı dün basına tanıttı. Milli Savunma Bakanlığı’na da USTA’yı anlattığını belirten Yıldızlı, bakanlıktan destek aldığını da dile getirdi.

USTA’yı ilk kez eylül ayında Belçika’da düzenlenen, NATO’nun ve EUROPOL’ün de katıldığı Siber İstihbarat ve Güvenlik Konferansı’nda tanıttıklarını anlatan Yıldızlı “Belçika’daki sunum çok beğenildi. Amerika ve İngiltere ’de yetkililer, kendi ülkeleri için bu sistemi hayal ettiklerini söylediler. Yurtdışında fikir aşamasındayken biz Türkiye’de projeyi kendi kaynaklarımızla geliştirdik” dedi. 

Radikal'in haberine göre; Yıldızlı, USTA’nın detayları hakkında da şunları söyledi: “Bu bir internet üzerinde platform. Kurumlar bir tehditle karşılaştıklarında burada tehdidi paylaşıyorlar. Diğer tüm kurumlar da anında bu tehditten haberdar ediliyor. Diğer kurumlar da bu tehdit kendilerine ulaşmadan tedbirini alıyor.” Can Yıldızlı, siber âlemin yeraltı dünyasını da pek çok platformdan takip ettiklerini, ülkelerdeki gelişmelerden anında haberdar olduklarını ve bu ağ sayesinde ‘USTA’yı kullanan kurumların bu siber istihbarattan anında haberdar olduğunu da ifade etti. 

‘Amerika’nın önündeyiz’ 

‘USTA’yı devlet kurumları kullanabildiği gibi, bankacılık sektörü başta olmak üzere kritik bilgilere sahip pek çok şirket’de kullanabiliyor. Yıldızlı, USTA’yı şimdiden bazı bankaların ve firmaların kullandığını belirtti. Dünyada hack faaliyetlerinin en çok Rusya, Romanya ve Ukrayna’da olduğuna değinen Can Yıldızlı, Türkiye’nin ise ilk 5 arasında yer aldığını hatırlattı. İş Geliştirme Uzmanı Can Şimşek ise, Amerikalı şirketlerin dahi henüz buna benzer bir sistem kurmadıklarını belirtti.
<< Önceki Haber Bütün dünyanın ihtiyacı olan sistem! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER