Teknolojiye yenik düşen 'Caka' ustaları yok olmak üzere


'Caka' denilen arabalara el yapımı sac yapan son ustalardan biri olan Ali Rıza Işık (53) Terme Sanayi Sitesi'ndeki dükkanında çekiç sallamaya devam ediyor. Mesleğini öğretecek çırak bulamayan Işık, mesleğinin kaybolup yok olmasına ise çok üzülüyor.

Samsun'un Terme ilçesinde sanayi sitesindeki dükkanında mesleğinin son kuşağını temsil eden caka ustası, saç plakalara çekiciyle şekil vererek otomobil parçaları üretiyor. Bileği ve çekiciyle saçlara şekil veren Işık, her marka otomobilin saç parçalarını yapabiliyor. Geçim kaynağı olan mesleğinin yok olmasından endişe eden caka ustası Ali Rıza Işık, " 13 yaşından buyana ben bu mesleğin içindeyim. Geçimimi sağladığım meleğim bu gün yok olmak üzere. Türkiye'de sadece üç arkadaş kaldık. Bu meslek bitmek üzere. Çırak bulamadığım için kimseye de bu mesleği öğretemedim. Son 5 yıldır çıraksız olarak çalışıyor ve müşterilerime hizmet sunuyorum. Diğer arkadaşlarım da İstanbul'dalar onlarla da sürekli görüşüp iş paylaşımı yaparak işlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz." diye konuşuyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sanatlarına ilginin giderek azaldığını belirten Işık, "Şimdilerde her otomobilin yedek parçası hazır olarak bulunuyor. Eskiden böyle bir şansınız yoktu. Her şey el zanaatıyla yapılıyordu. Bundan dolayı bizim gibi ustalar rağbet görüyordu. Şimdi teknolojiyle birlikte her otomobilin yedek parçası mevcut, hemen alıp yenisini takıyorlar olup bitiyor. Ama her otomobilin de parçasını bulmak zor oluyor bu durumda bizler devreye girerek sorunu çözüyoruz. Türkiye'nin her tarafından sipariş alıp yaptığımız parçaları gönderiyoruz." açıklamasında bulunuyor.

ANTİKA OTOMOBİL PARÇALARI İÇİN CAKA SANATI YAŞATILMALI

Türkiye' de bulunan antika otomobillere de parça yaptıklarını belirten Işık, şunları kaydetti: "Üretimi bulunmayan otomobillerin parçalarını hangi teknolojiyle üreteceksiniz? Bulunmayan parçaları bizim gibi mesleğe yıllarını vermiş ustalar yapıyor. Hangi model araba olursa olsun bu parçaları bizler üretebiliyoruz. Düz bir sacı 2 saat gibi bir sürede bir kapı olarak yapabilirim, çamurluk ağızlarını çekiçle orijinal kıvrımlarıyla hazırlayabiliyoruz. Sadece antika araçlar için değil piyasada kullanılan son model araçlara da parçalar üretiyorum. Bu sanatın desteklenerek gençlere de iş imkanı sağlayacağını düşünüyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Teknolojiye yenik düşen 'Caka' ustaları yok olmak üzere Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER