TEOG şampiyonu öğrenciye utandıran ayrımcılık

Adana'da 28 Şubat'ı aratmayan bir ayıba imza atıldı. TEOG'da bütün soruları doğru cevaplayan öğrenciler, valiyi ziyaret etti. Ancak Milli Eğitim yetkilileri, Özel Burç Vural Okulları öğrencisi İlayda Gürhan'a ayrımcılık yaptı. Ziyarete götürülmeyen İlayda, “Bu haksızlık aklımdan çıkmıyor, derslerime konsantre olamıyorum.” diye sitem etti.

TEOG şampiyonu öğrenciye utandıran ayrımcılık

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü, büyük bir mağduriyete yol açtı. TEOG sınavında tüm soruları doğru cevaplayan 20 öğrenci, Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar eşliğinde geçtiğimiz hafta Adana Valisi Mustafa Büyük'ü ziyaret etti. Ancak ziyarete bütün soruları doğru cevaplayan Özel Burç Vural Okulları öğrencisi İlayda Sevinç Gürhan'ın götürülmediği ortaya çıktı. Yapılan bu ayrımcılık, 28 Şubat sürecinde başörtülü öğrencilere yönelik ayrımcılığı hatırlattı. Türk Eğitim-Sen üyeleri, bu durumu protesto için başarılı öğrenciyi evinde ziyaret ederek çeşitli hediyeler verdi.

Türk Eğitim-Sen Adana 1 No'lu Şube Başkanı Selahattin Dolgun, bu tür ayrımcılıklarla 28 Şubat'ın tekrar hortlatıldığını söyledi. Yapılanın nefret suçu olduğunu belirten Dolgun, şöyle konuştu: “İlayda, TEOG'da soruların tamamına doğru cevap verdiği halde Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü internet sitesinde ismi yayınlanmadı, valilik ziyaretine de davet edilmedi. Bu nedenle biz de hediyelerimizi alıp, özür mahiyetinde kendisini ziyaret ettik. Burç Okulları da bu ülkenin MEB müfredatına göre eğitim veriyor. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı bu uygulamanın 28 Şubat'taki uygulamadan ne farkı var? Aradan onlarca yıl geçse de uygulamalar değişmiyor. Şunu unutmamak lazım, o dönem başörtülü öğrencilere yapılan uygulamalar nasıl bugün kınanıyorsa, ilerleyen zamanlarda bu uygulamalar da kınanacak.

‘HEM ÜZÜLDÜM HEM DE ANLAM VEREMEDİM'

İlayda da yapılan haksızlığı içine sindiremediğini belirterek, “Öğrendiğimde çok üzüldüm ve bir anlam veremedim. Adana'nın başarısı için çalışmıştım, demek ki başarının bir önemi yokmuş. Diğer arkadaşlarımla benim farkım neydi merak ediyorum. Aklımdan çıkmıyor, derslerime konsantre olmakta zorlanıyorum.” dedi. Baba Mustafa Gürhan da, kızının bu durumu öğrendikten sonra psikolojisinin bozulduğunu anlattı ve ekledi: “İkinci TEOG sınavına sağlıklı hazırlanamayacağı endişesini taşıyorum. 28 Şubat süreçlerinde inancından dolayı başörtüsü takan başörtülülere yapılan ayrımcılık gibi ayrımcılık yapılarak kızım ödül törenine çağrılmadı. Bu çok büyük bir haksızlık.”

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise okullara yazı göndererek bütün soruları doğru cevaplayan öğrencilerin isimlerin bildirilmesini istediklerini ancak Özel Burç Vural Okulları'nın isim bildirmediğini savundu. Ancak okul yönetiminin, 21 Ocak 2016 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne İlayda'nın ismini bildirdiği öğrenildi.

28 Şubat'ta da başörtülü öğrenciler törene alınmıyordu

Adana'da TEOG'da dereceye giren öğrenciye ödül verilmemesi, 28 Şubat'ta yaşanan mağduriyetleri hatırlattı. O dönem çok sayıda öğrenci çeşitli alanlarda dereceye girmelerine rağmen başörtülü oldukları için ya sahneden indirildi ya da ödülleri sahne arkalarında verildi. Bunlardan biri 1995'te Eskişehir'de yaşanmıştı. 19 Mayıs Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi, serbest kıyafetli olduğu önceden bildirilen mezuniyet törenine başörtülü olduğu gerekçesiyle okul müdürü tarafından alınmadı. Genç kız, okulun kapısından arkadaşlarının eğlenmesini gözyaşları içerisinde izledi.

Türkiye'nin değişik yerlerinde yaşanan bu mağduriyetlerden en çarpıcı olanlarından biri de yine Adana'da meydana gelmişti. 25 Kasım 2007 tarihinde Adana'nın Kozan ilçesinde düzenlenen törende Öğretmenler Günü sebebiyle yapılan yarışmalarda derece alan öğrenciler hediyelerini almak üzere kürsüye davet edildi. Kozan İmam Hatip Lisesi 11-C sınıfı öğrencilerinden Tevhide Kütük, hiç beklemediği bir ayrımcılıkla karşılaştı. Kozan Kaymakamı Aydın Tetikoğlu ve Garnizon Komutanı Hüseyin Çopur'un “İndirin onu” diyerek tepki göstermesi üzerine Tevhide Kütük, İl Milli Eğitim Müdürü Mutlu Canbolat tarafından kürsüden indirildi. Gözyaşlarına boğulan Kütük, Canbolat'ın karşına gelerek “Neden hocam haksızlık değil mi?” diye tepki gösterdi. Salonda bulunan öğretmenler ve aileler, durumu protesto ederek salonu terk etti. Olayın basında yer alması üzerine dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Tevhide Kütük'ü arayarak “Sakın üzülmeyin, bu haksızlıklar mutlaka bitecek.” dedi.

ZAMAN
<< Önceki Haber TEOG şampiyonu öğrenciye utandıran ayrımcılık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER