Tıbbi cihaz üretiminin envanteri çıkarılacak

Tıbbi cihaz üretiminin envanteri çıkarılacak

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye'de nerede, hangi tıbbi malzeme üretildiği ile ilgili envanter çıkartacak. Envanterin ardından hangi cihazın nerede üretilmesi gerektiği ile ilgili çalışma yapılacak.

Sağlık Bakanlığı bürokratları ve tıbbi alet üreticileri, Samsun Valiliği koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Yerel tıbbi cihaz sektörünün bugünü ve geleceği' konulu toplantıda buluştu.

Shareton Otel'de düzenlenen toplantıya Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uzm. Dr. Zafer Çukurova, civar illerin Ticaret Sanayi Odası başkanları, ilgili kamu kurumların müdürleri, sektör üreticileri, kamu ve özel hastane temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Özkan Ünal, "Tıbbi cihazlar sektörü regülasyonları oldukça güç olan bir alan. Çünkü kullanılan malzeme sayısı çok fazla. Kayıtlarda milyonlarla ifade edilen tıbbi malzemelerin sayısı da her geçen gün arttığından bunun gerçek sayısını henüz bilemiyoruz. Ama tahminimiz 2 milyon civarında tıbbi cihaz envanteri var sayıyoruz. Yeni bir çalışma içerisine girdik; bu proje kapsamında Türkiye'de nerede hangi tıbbi malzeme üretiliyor bunun envanterini çıkartacağız. Tıbbi cihaz alanında böyle bir envanter yok. Bununla ilgi daha önce de girişimler olmuş ama neticeye ulaşılmış bir şey henüz ortada yok. Biz kurumlarımızda 3 ay önce bu konuda çalışma başlattık. Türkiye'de hangi firmanın hangi şehirde hangi cihazı üretiyor sorusunun cevabını görmek için şu an çalışıyoruz. Bu çalışma tamamlandığında ortaya bir fotoğraf çıkmış olacak. Görülecek fotoğrafın ardından hangi cihaz nerede üretilmeli kısmına daha rahat geçebileceğiz. Türkiye'deki tıbbi cihaz envanterini bilmiyorsanız ne üreteceğinizi de bilemezsiniz. Çok meşhur bir söz vardır, 'hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez' diye. Bizim tıbbi cihaz sektörümüz birazcık bu duruma benziyor. Bizim envanter çalışmamıza tıbbi cihaz üreticilerinin de katkı vermesini bekliyoruz." dedi.

"İSTEKLERİNİZİ ÜRETİCİLERE İLETİN"

Samsun'da cerrahi el aletleri üretimin geçmişinin 35 yıl öncesine dayandığını hatırlatan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Tıbbi alet sektörü nasıl çıkmış silah kaçakçılığından çıkmış. 12 Eylül öncesinde tıbbi alet üretenlerin babaları dedeleri silah üretimi yapmaya başlamış. 12 Eylül'den sonra ortam normalleşince bu kişiler bu kez aynı hammaddenin kullanıldığı tıbbi aletler üretmeye başlamışlar." diye konuştu.

Türkiye'nin geleceği açısından Samsun'daki tıbbi alet üretimini çok önemsediğini hatırlatan Şahin şöyle konuştu: "Bu sektörle ilgili olarak dünya genelinde 3 ülkede kümelenme var Almanya, Pakistan ve Türkiye'de. Ülkemizde de kümelenme Samsun ilimizde. Şu an tartıştığımız konu cerrahi aletler üretimi. Ama bunun bir adım ötesini düşündüğümüzde aynı sektör içerisinde kullanılacak olan elektronik aletlerin üretimini de konuşmalıyız. Tabiki cerrahi aletler üretim kısım sektör temsilcilerinin ön plana çıkartmak istediği bir alan ama biz sadece buna yönelirsek işin hamallık kısmını yapmış oluruz. Mevcut firmalar ürettikleri cerrahi aletlerin yanında krediler çekerek işyerini büyüterek işin elektronik kısmına da yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Ben Ankara'dan bugün buraya gelen misafirlerimizden ricam sizler üreticilerle zaman zaman bir araya gelmeniz. Sektördekilerin sizin ister yeni bir ürünü ister ihtiyaç duyduğunuz ürünleri üretmeyle ilgili sizlerin desteğine ihtiyaçları var."

Konuşmaların ardından öğle arasında üretim yapılan iş yerlerine gezi düzenlendi. İki gün sürecek gezi ve incelemeler sonrasında kamu kurum temsilcileri ile üreticiler karşılıklı görüş alışverişinde bulunacak. CİHAN
<< Önceki Haber Tıbbi cihaz üretiminin envanteri çıkarılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER