Toplu ulaşım araçlarından validatörler söküldü, çilesi vatandaşa düştü


Antalya'da toplu ulaşım araçlarına akıllı kartla binmeyi sağlayan validatörler, kamuoyuna bilgi verilmeden sökülünce vatandaşlar mağdur oldu. Gelişmeden haberi olmadan toplu ulaşım araçlarına binenlerden üzerinde para olmayanlar inmek zorunda kaldı. Yine indirimli kartı olanlar ise tam ücret ödemek zorunda kaldı. Validatörler sökülünce şoförler ile vatandaşlar arasında zaman zaman dozu yükselen tartışmalar yaşandı.

Antalya'da, toplum ulaşımda yaşanan sorunlar bitmiyor. Özel bir firmanın işlettiği akıllı kart sisteminin Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacağı Antalya'da, şimdi de validatörlerin sökülmesi vatandaşı mağdur etti. Akıllı kart sisteminin Büyükşehir Belediyesi tarafından işletileceği şehirde toplum ulaşım araçlarındaki validatörler sökülmeye başlandı. Kartlarını kullanamayan vatandaşlar, otobüs ve minibüslere para ödeyerek binebildi. Parası olmayanlar ise ya indi, ya da şoförlerin insafına kaldı. Ücretsiz ya da indirimli kartı olanlar da mağduriyet yaşadı. Şoförler, bu hakka sahip olanlardan tam ücret almaya kalktı. En çok mağduriyet yaşayanlar ise öğrenciler oldu. Üzerlerinde para olmadığını söyleyen öğrenciler bindikleri araçlardan inmek zorunda kaldı.

VATANDAŞLAR MAĞDUR

Varsak'taki evinden her sabah şehir merkezindeki iş yerine toplu ulaşım araçlarıyla giden Hatice Duygu, iki gündür bindiği araçta validatör olmadığını söyledi. Sebebini sorduğunda şoförden 'söküldü' cevabı aldığını anlatan Duygu, "Elimde indirimli kart var. Şoföre indirimli ücret ödedim. Benden sonra öğrenciler bindi. Yanlarında para olmadığı için indiler. 'Param yok ama gitmek zorundayım' diyerek inmeyenler de oldu." diye konuştu.

Şoförlerin de yaşanan karmaşadan şikayetçi olduğuna değinen Hatice Duygu, yaşanan sıkıntıları şöyle açıkladı: "Bununla ilgili duyuru önceden yapılmalıydı. Biz vatandaşlar nasıl hareket edeceğimizi bilmeliydik. Şoförlerle muhatap olmamalıydık. Belediyenin bilgilendirme eksiği var. Vatandaşa değer verilmediğini hissettim. Zaten taşıma araçlarında koyun gibi milleti üst üste bindiriyorlar. Millet resmen istif halde gidiyor. Bir taraftan da bu nakit sıkıntısı insanları zor durumda bıraktı."

VATANDAŞTAN 2 HAFTA DAHA SABIR İSTENDİ

Antalya Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Tüzün, validatörlerle ilgili sıkıntının bir aydır devam ettiğini, sorunun A-Kent firmasından kaynaklandığını ifade etti. Şuan 40-50 araçta validatörlerin çalışmadığını belirten Tüzün, belediyenin çalışmasını bitirdiğini ve sorunun 2 hafta içinde çözüleceğini söyledi. Tüzün, vatandaşlardan iki hafta daha sabretmelerini istedi.

BELEDİYE: BİLDİRİN CEZA KESELİM

Vatandaşların sorunlarını iletmek için aradıkları Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Çağrı Merkezi'ndeki görevliler, "Büyükşehir Belediyesi olarak A-Kent'le ilişkimiz tamamen bitmiştir. Validatörlerini söküyorlar, yeni sistemimiz gelecek." bilgisini verdi. Yeni sistemin mevcut kartla uyumlu olacağını ve vatandaşların ellerindeki akıllı kartları kullanmaya devam edebileceklerini kaydeden görevli, indirimli ya da ücretsiz kart kullananlarla ilgili de şu bilgiyi verdi: "İndirimli kartınızı göstereceksiniz. İndirimli ücret ödeyeceksiniz. Şoförle muhatap olmadan, kavga dövüş etmeden. Kavga çıkıyorsa plakasını bize verin, cezai işleme götüreceğiz. Kısa süre sonra yeni sistemimiz belli olacak."

A-KENT: BİLGİMİZ YOK

A-Kent firmasının internet sitesinde yer alan şu açıklama ise dikkat çekti: "Kart sistemini fesh yoluyla değiştirilmesi işleminin yapılacağı, alternatif bir kart sisteminin kurulacağı Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce açıklanmıştır. Yasal süreç devam etmektedir. Bu nedenle kesinleşmiş bir bilgi tarafımızda da bulunmamaktadır. 3 ay ile 1 yıl aralığında sonuçlanması beklenmektedir. Net bir zaman planı oluştuğunda ayrıca duyurulacaktır."

BELEDİYE BAŞKAN TÜREL NE DEMİŞTİ?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ağustos ayında gazetecilerle bir araya geldiği basın toplantısında akıllı kart sisteminin belediye tarafından işletileceği bilgisini paylaşmıştı. Türel, söz konusu toplantıda A-Kent firmasıyla tasfiye sürecinin yürütüldüğünü belirterek, toplu ulaşımda akıllı kart uygulamasının Ulaşım A.Ş. marifetiyle belediye tarafından yapılmasını öngören meclis kararı alındığını söylemişti. CİHAN
<< Önceki Haber Toplu ulaşım araçlarından validatörler söküldü,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER