Turizm yatırımcıları: Acil önlem planı yalnızlık hissini ortadan kaldırdı


Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı 'Turizm Acil Önlem Planı'ndan umutlu. Dernek Başkanı A. Murat Ersoy, turizmcilerin 13 milyar dolarlık borcunun ertelenmesinin, yöresel uçuşlara 7 saatlik yakıt desteği verilmesinin, turizmciye sağlanan ihracat teşviğinin ve yurtdışındaki Türk kökenli tur operatörlerine 100 milyon liralık mali desteğin turizmcinin kapıldığı yalnızlık hissini ortadan kaldırdığını söyledi.

400 bin kişiye istihdam sağlayan 16 milyar dolarlık yatırım portföyünü temsil eden Turizm Yatırımcıları Derneği'nin Başkanı Murat Ersoy, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı 'Turizm Acil Önlem Planı'nı değerlendirdi. Plan için, "Uzun lafın kısası devlet turizm sektörünü yalnız bırakmayacağını, elinden gelen desteği vermeyi sürdüreceğini anlattı." ifadesini kullanan Ersoy, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Acil önlem planı adı üstünde ilk aşamada alınması gereken ivedi önlemleri içeriyordu. Bunlar öncelikle; tur operatörlerine desteği içeren iki tedbirdi:

* Turizm yörelerine yapılan tüm uçuşlar için 6.000 USD yakıt desteği. Bu katkı tek koridorlu uçaklar için yaklaşık 7 saatlik uçuşa denk gelmektedir.

* 400 bin ve üzeri yolcu getiren tur operatörlerine 100 milyon TL KGF (Kredi Garantileme Fonu) teminatı ile uzun vadeli kredi desteği. Burada sayının minimum 400 bin olarak belirlenmesinin nedeni bu desteğin tur operatörlerine hizmet veren incoming faaliyeti gösteren yerel şirketlere değil, yabancı hedef pazarlarda, yurt dışında, tanıtım ve pazarlama networkü faaliyetinde olan orta ölçekli, özelliklede Türk kökenli tur operatörlerine can suyu verilmesi hedefini taşıyor ve 400 bin sayısı sektör ile mutabık kalınarak tespit edilmiştir. Bu sağlanacak destek ile hedef pazarların büyük oyuncularının ayakta tutulabileceği, bu oyuncuların da charter uçuşlarını sürdürebileceği ve nispeten daha küçük oyuncularında bu uçuşlardan koltuk kullanarak satışlarını devam ettirebileceği ön görülmüştür.

* Diğer önemli bir önlem de halihazırda 13 milyar USD'yi bulan turizm proje kredilerinin ödemelerinin ertelenebilmesi amacıyla yeni kredi yapılandırmaları için bankalara karşılık ayırma zorunluluğunun kaldırılmasıydı. Bu çok önemli ve bankaların kredi anapara ödemelerini erteleyebilmek için beklediği bir önlemdi. Çok yerinde alınmış bir karar, uygulanmasında da aksaklık yaşanmaz ise proje kredileri konusu çok rahatlatılmış olacak.

* Yine yıllık 750 bin USD döviz girdisi sağlayan turizm konaklama ve deniz tesisleri yatırımcılarının ihracatçı sınıfında düşük maliyetli Eximbank finansmanı kullanabilecek olmaları, bir başka deyişle düşük maliyetli ucuz kredi kullanabilecek olmaları sektörü rahatlatan bir başka müjde.

* Ayrıca başta tahsisli araziler üzerine kurulu turizm yatırımcılarının 2016 yılı için ödemesi gereken ecrimisil, kira ve gelir payı ödemelerinin bu yıl ertelenerek, takip eden 3 yıl için vade farkı alınmadan ödenmesine imkân verildiği duyuruldu. Başbakan'ın sabahki duyurusundan sonra akşam Turizm Bakanı tüm sektör temsilcilerini tekrar bir araya toplayarak ileriye dönük hangi kalıcı ve etkin tedbirlerin alınması konusunda bizlerden görüş aldı ve acil eylem planı sonrası ikinci aşamada sektör ile mutabakat sağlanarak karara bağlanacak bu tedbirlerin devreye alınacağını bizlerle paylaştı.

Uzun lafın kısası herkesi mutlu edebilmek elbette çok zor ama dünkü toplantı ile devlet, turizm sektörünü yalnız bırakmayacağının ve elinden gelen desteği en üst seviyede vermeyi sürdüreceğinin olumlu sinyallerini tüm kamuoyuna göstermiş oldu."
CİHAN
<< Önceki Haber Turizm yatırımcıları: Acil önlem planı yalnızlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER