'Turizmde asıl sıkıntı Şubat'ta hissedilecek'


Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Altınay, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un 'Türkiye'ye gitmeyin' uyarısının dikkate alınması gerektiğini belirtti. Altınay, birilerinin araya girerek ortamı yumuşatması gerektiğini söyledi.

Şu an Rusya satışlarının dönemsel olarak en dipte olduğuna işaret eden Altınay, gerginliğin devam etmesi halinde krizin etkisinin Şubat'tan itibaren kendini göstermeye başlayacağını vurguladı. Altınay, "Gerilim devam ederse şubattan itibaren Türkiye'yi sıkıntı bekliyor. Rusya hükümeti 'gitmeyin' dedi mi gitmiyorlar. Oradaki siyasi kararlar önemli. Siyasetin düzelmesi lazım." dedi.

SAYD Başkanı Sefa Aytınay'ın Türkiye'ni n Rusya Federasyonu'na ait savaş uçağını düşürmesinin turizme etkilerini değerlendirdi. Sıcak gelişmenin turizm sektöründe 'tedirginlik ve korku'ya yol açtığını ifade eden Altınay, "Zira Rusya, orta Avrupa'dan sonra ikinci büyük pazarımız. Rus tüketicisi diğer batı ülkelerinde olduğu gibi kendi hür iradelerine bırakılmış şekilde tüketim yapmıyor. Rusya hükümeti tüketime direkt, en direkt etki edebiliyor. 'Buraya gidilmeyecek' denildiğinde bitiyor. Bunu bir Alman'a, bir Amerikalı'ya söyleyemezsiniz." diye konuştu.

LAVROV'UN AÇIKLAMASI CİDDİYE ALINMALI

Lavrov'un yaptığı açıklama için 'çok ciddiye almak gerek' değerlendirmesinde bulunan Altınay, şöyle devam etti: "Zira geçtiğimiz yıllarda Putin'in Karadeniz kıyılarında tatil yapmasını tavsiye etmesi dahi Rusya'dan çıkışları ciddi oranda etkilemişti. Rusya'da pasaport herkesin alabileceği bir şey değil. Memur kesim, devlette çalışanlar bu tür tavsiyeleri emir niteliğinde algılıyor. Rusya Dışişleri Bakanı'nın yaptığı açıklama hafif birşey değil. Çok ciddiye alınması gerekir."

Lobi kuruluşları başta olmak üzere etkisi olabilecek herkesin herekete geçerek 2 ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Altınay, şu ifadeleri kullandı: "Hükümetler, devletler didişirken alttan birilerinin ortamı yumuşatması lazım. Henüz sezona daha çok var. Allah'tan Rus pazarı kasımda, aralıkta rezervasyon yapan bir pazar değil. Rus pazarı tamamen promosyona döndü. Şubat sonu itibariyle rezervasyon almaya başlıyor. O anlamda ortam sakinleşir, karşılıklı diyaloglarla konunun üzeri örtülürse çok korkulucak bir şey yok ama gerginlik tırmandırılırsa iş biraz daha gerilebilir, keyifsiz olabilir. Şu tarihte, herşey yolunda gitse de Rusya'dan rezervasyon almıyoruz. Tedirgin etti ama şuan somut yansıması olmayacak. Gerilim devam ederse şubattan itibaren Türkiye'yi sıkıntı bekliyor. Rusya hükümeti 'gitmeyin' dedi mi gitmiyorlar. Oradaki siyasi kararlar önemli. Siyasin düzelmesi lazım, ekonominin yoluna girmesi için."

NATALİE'NİN DURDURMASI ÖNEMLİ DEĞİL

Rusya'nın büyük tur operatörlerinden olsa da Natalie Tur'un Türkiye operasyonlarını durdurmasının önemli olmadığını ifade eden Sefa Altınay, "Sahibesi Türkiye'yi pek sevmeyen biridir. Toplam içinde yüzde 3-5'i temsil ediyor. Büyük gösterge değil. Natalie zaten pek yolcu göndermiyor. Kapatabilir."


Turizmde-asil-sikinti-Subatta-hissedilecek-1948133.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber 'Turizmde asıl sıkıntı Şubat'ta hissedilecek' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER