Türk CEO'nun 20 yıl hapsi isteniyor

ABD'nin New York kentinde metalürji şirketi işleten Türk asıllı ABD vatandaşı Erdal Kuyumcu, İran'a yasadışı şekilde füze yapımında da kullanılan hammadde ihraç ettiği suçlamalarını kabul etti. Kuyumcu geçen Mart ayında New York'ta tutuklanmıştı. Kuyumcu'nun 20 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezası alması bekleniyor.

Türk CEO'nun 20 yıl hapsi isteniyor

Global Metallurgy LLC adlı şirketin başında bulunan 44 yaşındaki Kuyumcu, dün yapılan duruşmada ulusal güvenlik gerekçesiyle ticareti kısıtlamaya imkan veren IEEPA adlı yasayı planlayarak çiğnediği şeklinde savcıların yönelttiği suçlamayı kabul etti.

Kuyumcu’nun avukatı Patrick Mullin, müvekkilinin savunması hakkında yorum yapmadı. Savcılar, Kuyumcu’nun havacılık, füze yapımı ve nükleer alanlarda kullanılabilen 450 kilonun üzerinde kobalt-nikel tozunu İran’a göndermek üzere plan yaparak topladığını belirtti.


LİSANS ALMALARI GEREKİYOR

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, nükleer silahların yayılmasını engellemek ve ulusal güvenliği sağlamak amacıyla söz konusu maddenin ticaretinin sınırlandığına dikkat çekildi. Maddenin ihracatı için ABD Hazine Bakanlığı’ndan lisans alınması gerekiyor.

Savcılar Kuyumcu ve bir işbirlikçisinin metal tozunun sevk edildiği nihai noktayı gizlediğini ve Türkiye’ye sevk ettikten sonra İran’a gönderdiğini belirtti.

Kuyumcu’nun avukatı Mullin, “Müvekkilim tarafından satılan ve kaplama yapımında kullanılan söz konusu tozun füze üretimi veya nükleer alanda uygulama bulacağı kanısına şiddetle karşı çıkıyoruz… (Söz konusu madde) daha çok sanayide kullanılıyor” dedi.

Azami 20 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezası ile karşı karşıya olan Kuyumcu’nun cezasının infazına 21 Ekim’de başlanacak.



KAYNAK: SÖZCÜ
<< Önceki Haber Türk CEO'nun 20 yıl hapsi isteniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER