Türk-İş: Hükümet, kıdem tazminatı ve esnek işçilik görüşünü gözden geçirsin


Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin, kıdem tazminatı ve esnek işçilik konularını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Kıdem tazminatı uygulamasının genele yayılmaması gerektiğini belirten Atalay, "Kiralık işçi, ne demek; kiralık sendikacı, kiralık bakan, kiralık genel müdür, böyle bir şey olur mu?" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin Sakarya milletvekili Engin Özkoç, Ankara milletvekili Murat Emir, Parti Meclisi üyeleri Yaşar Seyman ve Yıldırım Kaya'dan oluşan heyet ile Türk-İş Genel Merkezi'ni ziyaret ti.

Ergün Atalay burada yaptığı konuşmada, hükümetin kıdem tazminatı ve esnek işçilikle ilgili yapmak istediklerine değindi. Seçimle gelen herkesin hesabını verebilmesi gerektiğine dikkat çeken Atalay, şöyle devam etti: "Türkiye'nin birinci problemi hesap verebilirlik; kırmadan, yakmadan, dökmeden. Şu anda esnek çalışma ve kıdem tazminatı ile ilgili sıkıntılarımız var. Bu konudaki sıkıntılarımızı anlatmaya gayret sarf ediyoruz. Esnek çalışma taşerondan daha fazla bu ülkenin başına bela olacak. Özelikle tarımda çalışan kadınlar, temizliğe giden kadınlar hasta bakan kadınlar, doğumdan ve askerden dönenlerle ilgili esnek çalışmayla ilgili düzenleme yapılsın. Ama onun dışında bunu geneline yaymak bu ülkeye yakışmıyor. Kiralık işçi, ne demek; kiralık sendikacı, kiralık bakan, kiralık genel müdür, böyle bir şey olur mu? Bununla ilgili sayın Bakan ve Cumhurbaşkanına ifade ettik. Bu akşam Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan yarında Başbakan'a... dilimiz döndüğünce bunları ifade ediyoruz. Şu anda Türk-İş olarak talebimiz, güvenliğe öncelik verelim, ülke ne yapıyor. Acil olan meseleleri halledelim. Kıdem tazminatı ile bu işin içinde yokuz. 80 sene evvel kıdem tazminatı ülke gündemine gelmiş. Ecevit döneminde 30 gün olmuş. Asgari ücreti alan bir insanımız 1300 lira alıyor, 6,5 milyon civarında, 25 sene çalışacak 40 bin lira para alacak. Yahut 4 milyon ücret alan insanımız 25 sene çalışıp 100 bin lira para alacak. Bunu anlatmakta zorlanıyor. Asgari ücret 1300 lira oldu, tekstil, büro iş kollarında işçi çıkarmaya başladılar. Beni de patronları da buna karşı çıkan siyasileri de bir odaya kapatsınlar, 1300 biralı bize versinler, bakalım geçinebiliyor muyuz. Ondan sonra neyin ne olduğunu anlarız."

Gerginliğe, sıkıntıya bu ülkenin tahammülü almadığına dikkat çeken Atalay, "Yeteri kadar bu ülkenin başında sıkıntı ve bela var, içeride ve dışarıda var. Biz ülkenin yanındayız. Ama ülkeyi idare edenler de öncelikle kıdem tazminatı, kiralık işçilik konularıyla ilgili görüşlerini bir kez daha gözden geçirsinler." çağrısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Türk-İş: Hükümet, kıdem tazminatı ve esnek işçilik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER