Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu yasalaşıyor


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulması hakkında yasa tasarısı görüşülecek. Kurumun ana görevi, insan haklarının korunması olacak ve bir mahkeme gibi çalışacak.

Meclis'i yoğun bir hafta daha bekliyor. TBMM'de milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin girişimler devam ediyor. AK Parti'nin, dokunulmazlıklara ilişkin çalışmasına bu hafta son şeklini vermesi bekleniyor. Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasını öngören tasarı görüşülecek.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, insan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek üzere kurulacak.

Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasak olacak. Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ihlali sona erdirmek, tekrarlanmasını önlemek, adli ve idari yoldan takibini sağlamak üzere gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise zorunlu trafik sigortası, 65 yaş aylıkları, Kanal İstanbul Projesi ve terörizmin finansmanı suçuyla mücadelede yeni düzenlemeler içeren torba kanun tasarısı görüşülecek. 15 bin polis kadro ihdasını yapan tasarı ile Şanlıurfa'ya Şeref Madalyası verilmesine ilişkin yasa teklifi de ele alınacak.

Ayrıca, Meclis'te salı günü AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin grup toplantıları yapılacak. Liderlerin gündeme ilişkin açıklamalar yapması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu yasalaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER