Almanya'nın bir göç ülkesi olduğu gerçeğini ilk dile getirenler arasında yer alan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Almanya Federal Meclis eski Başkanı Prof. Rita Süssmuth'a Almanya-Türkiye arasındaki bilimsel ilişkilerin gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı "Tarabya Madalyası" takdim edildi. Alman-Türk Toplumu Derneği (DTG) tarafından verilen ödülü Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in elinden alan Süssmuth, "Alman-Türk ikili ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ediyorum." dedi.
Törene Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Almanya-Türkiye Parlamentoları Dostluk Grubu Başkanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili Michelle Müntefering, Almanya eski Başbakan vekili ve SPD eski genel başkanı Franz Müntefering, Federal Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Maria Böhmer, TBMM eski başkan vekili ve AK Parti Milletvekili Mehmet Sağlam ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu katıldı.
Ödül töreninde bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Avrupa'yla Asya'yı, Almanya'yla Türkiye'yi birbirine bağlayan bugün çok şükür sadece 40 yıl önce kurulan Boğaziçi köprüsü değil. Hayır, ülkelerimiz arasında tüm alanlarda ondan sonra çok sayıda köprüler kuruldu. Alman-Türk ilişkilerinin gelişmesine gerçekten büyük katkılar sağlayan ve Türk-Alman Üniversitesi gibi ikili ilişkilerimizin bilimsel alanda da gelişmesi için büyük çabalar gösteren kişi Rita Süssmuth'dur." dedi. Steinmeier ayrıca, "Siz adil bir Almanya için mücadele verdiniz, içinde yabancı düşmanlığının ve önyargıların olmadığı hoşgörülü bir toplum için mücadele ettiniz." övgüsünde bulundu.
"TÜRKİYE'DE 5 MİLYON KİŞİ ALMANCA KONUŞUYOR"
Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin Almanca konuştuğunu belirten Steinmeier, "Ve iyi bir haberim de şu: Gittikçe daha fazla genç de bizim dilimizi öğrenmek istiyor." dedi. İki halk arasındaki kültür ve dil alışverişlerini daha fazla teşvik etmek istediklerini anlatan Bakan, Almanya'da Türkiye kökenli 3 milyon kişinin yaşadığını ve mevcut sayının oluşturduğu potansiyellere dikkat çekti. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ise konuşmasında "Alman-Türk ilişkilerinin bin yıllık bir tarihi var." dedi ve Türkiye ile ilişkilerin birçok Avrupa ülkesinden daha yoğun olduğunu kaydetti.
TBMM Meclis eski Başkan vekili Mehmet Sağlam ise konuşmasında Türk-Alman ilişkilerinin farklı alanlarına değinerek "Demokratik değerler ve insan hakları karşılıklı saygı ve anlayışların gelişmesinde etkin rol oynayabilir. Eğitimin teşvik edilmesi ile ayrışmak yerine birlikteliğimizi ve işbirliğimizi sağlamamızın ve buna konsantre olmamızın hiç de zor olmayacağını düşünüyorum. Kültürel ve dini köklerimizin farklılıklarına rağmen evrensel değerler noktasında aynı görüşleri benimsiyoruz." dedi.
SÜSSMUTH: İLİŞKİLER KESİNTİYE UĞRAMAMALI
Kendisine verilen ödülü göçe katkı sağlayanlar adına aldığını belirten Rita Süssmuth ise konuşmasında Almanya-Türkiye ilişkilerinin bazı alanlardaki farklı görüşlere rağmen kesintiye uğramamasının önemine değindi. "Almanya bir göç ülkesidir." diyen Süssmuth, "çoğulculuğun Almanya için büyük bir kazanç olduğunu" anlattı. "Mültecilere AB çapında adil biçimde sahip çıkılması" çağrısında da bulunan Süssmuth, Türkiye'ye, üstlendiği 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciden dolayı fedakârlıklar yaptığı övgüsünde de bulundu. CİHAN