Türkiye'yi saran korkunç gerçek!

Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi, (AMATEM) gerçeğiyle ilgili çarpıcı bilgiler gün yüzüne çıktı.

Türkiye'yi saran korkunç gerçek!

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Serdar Nurmedov, “Türkiye’de bağımlılıkla mücadele yasası yok” derken Bağımlı Danışmanı İsa Altun skandal bir iddiada bulundu: “AMATEM'in içinde uyuşturucu satıcıları cirit atıyor.”

Amerika'da uzun süre rehabilitasyon merkezlerinde çalışan Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Serdar Nurmedov AMATEM'lerin sadece arındırma merkezi olarak kullanıldığını söyledi.

ÜST KURUL OLMASI LAZIM

Türkiye'de bağımlılıkla mücadele etkin olmak için kapsamlı yasaların çıkartılması gerekiğine dikkat çeken Nurmedov şunları söyledi: “Rehabilitasyon merkezleri açacak yasal dayanak yok ülkede. Bu tür bağımlılıkla tedavi merkezlerini dizayn eden üst kurumun olması lazım. Bunun üzerine bağımlılıkla mücadele yasamız olması gerekiyor.

İLACIN PAYI YÜZDE 20

Bu yasada da kim hangi şartlarda tedavi yapacağına dair sınırlar yer almalı. AMATEM dediğimiz merkez sadece detoks yani arındırma tedavisinin yapıldığı yer. Bunlar tam anlamıyla rehabilitasyon merkezi değil. Bağımlılığın uzun süreli tedavisinde ilacın payı yüzde 15-20'dir.  Geri kalan tedavi ise terapi ve rehabilitasyon.

Madde kullanan kişiler mevcut sosyal ortamından ailesinden uzaklaşmış oluyor. El becerilerini ve işini kaybediyor. Hayattan kopmuş bir insanı 10-15 gün arındırıp sokağa atmak çok daha tehlikeli."

AMERİKA'DA YÜZDE 74

Nurmedov Amerika'daki rehabilitasyon  merkezlerini işleyişini şu şekilde anlattı: "Bağımlıya önce bir hafta on gün arındırma tedavisi yapılır. Sonrasında 45 ila 60 gün süren yoğun sosyal ve grup terapilerin olduğu süreç başlar. Burada bağımlının maddeye başlamasından ailesine kadar her şeyi ele alınıyor. Bu arada ilaç kullanımı yüzde 10'lara kadar düşüyor. Siz bu sürede bu adamı sokağa hazırlıyorsunuz.

GÖZ BOYAMAK İÇİN

60 günden sonra yarı ev dediğimiz yerlere gönderiyorlar. Burada tedavi gören bağımlılar 3-4 ay birlikte kalıyor. Bu evlerde kendi yemeklerini yapıyorlar. Bu şekilde bağımlılıktan kurtulma oranı yüzde 74 olarak ölçüldü." Türkiye'de bağımlılık konusunda kapsamlı bir adım atılmadığının altını çizen Nurmedov, "Laf olsun torba dolsun diye komisyonlar oluyor. Uyuşturucuyla mücadelede yapılan birçok iş tamamen göz boyama" diye konuştu.

SADECE CEZA VERMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Narkotik uzmanı ve Bağımlı Danışmanı İsa Altun, AMATEM ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bazı uyuşturucu satıcılarının tedavi amaçlı AMATEM'lere gittiğini ve gençleri zehirlediğini aktardı. Altun "AMATEM'in içinde uyuşturucu satıcıları cirit atıyor. AMATEM'e hasta gibi gidip torbacılık yapan insanlar var. Bu merkezlerde uyuşturucuya tekrar başlayan çocuklar var.  Biz bunlara şahit olsak dahi harekete geçilmiyor" şeklinde konuştu.

6-7 AYA İHTİYAÇ VAR

AMATEM'lerdeki yoğunluklara da vurgu yapan Altun, "Bir bağımlı AMATEM'e gittiği zaman en az iki yıl sonrasına gün veriliyor. Çünkü yer yok. Gün verilse dahi bir hafta on gün ayakta tedavi oluyorsun. Daha sonra o çocuk tekrar uyuşturucuya başladığı noktaya dönüyor. Zehir tacirleri bu gençleri tekrar tuzağa düşürüyor. Devletin bizzat konuyu ele alması gerekiyor. Bu konuda tatil köyü gibi bir uygulama devreye sokulması gerekiyor. O gencin 6-7 ay kanından zararlı maddelerin atılması için zamana ihtiyacı var. Bu konuda sadece cezai yaptırımlar sonuç vermiyor. İran'da uyuşturucunun cezası idam olduğu halde 5 milyon bağımlı var. Ceza ile olmuyor bu iş" dedi.

HASTANEYE BAŞVURU SAYISI YÜZDE 300 ARTTI

Son yıllarda Türkiye'de uyuşturucu kullanımı giderek yayıldığına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray hastanelere başvuruların yüzde 300 arttığını belirtti.

Aynı artışların madde kullanımından dolayı cezaevlerinde de yaşandığını dile getiren Çıray, "Cezaevine içici veya taşıyıcı olarak giren sayısında artış var. Dolayısıyla eğer AMATEM'in kurucusu olan bir kişinin tedavi için gerekli ilaçların Türkiye'de bulunmadığını söylemesi çok önemli. Uyuşturucuyla mücadelede bu sese Sağlık Bakanlığı'nın kulak vermesi gerekiyor. Bu ilaçlara yerine koyma tedavisi deniyor ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor" şeklinde konuştu. 

BUGÜN


<< Önceki Haber Türkiye'yi saran korkunç gerçek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER