Türkmenistan, 117 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi


Türkmenistan, bu yıl 12 Aralık'ta 20 yılını kutlayacağı "Tarafsızlık" statüsü hazırlıklarına şimdiden başladı. 1995 yılında Birleşmiş Milletler tarafından tarafsız ülke statüsüne kavuşan Türkmenistan'da, Tarafsızlık Bayramı bu sene üst düzeyde kutlanacak. Bu çerçevede ilk resmi tören Ruhiyet Sarayı'nda Yaşlılar Konseyi (Aksakallılar Toplantı) ile başladı. Toplantıya katılan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 20 yıllık tarafsızlık döneminde ülkesinde 117 milyar doların üzerinde yatırım projelerine imza atıldığını söyledi.

Türkmenistan'ın BM tarafından tarafsızlık statüsüne sahip olan tek ülke olduğunu belirten Berdimuhamedov, bu dönemde dış politikasını bu çerçevede düzenleyerek, dünya ülkeleri ile sıkı ekonomik işbirliği yapmaya önem verdiklerini kaydetti. Türkmenistan'ın başta komşuları olmak üzere dünya ülkeleri ile ikili münasebetlerini giderek güçlendirdiklerini ifade eden Berdimuhamedov, "Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin büyük çoğunluğu ile diplomatik ilişkileri kurduk. Birçok ülke ile ilişkilerimizi stratejik boyuta yükseltik." dedi.

Berdimuhamedov, 20 yıllık süre zarfından ülkesinde 117 milyar dolarlık bir yatırım projesi gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda çok sayıda tesisin inşa edildiğini ve halihazırda 2 bine yakın projenin de inşasının devam ettiğini belirtti. Türkmen lider, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası gibi finans kuruluşların verilerine göre, Türkmenistan'ın ekonomisinin uzun zamandır çift haneli bir büyüme hızını yakaladığını kaydederek, bu alandaki çalışmalarını hızlandıracaklarını belirtti.

Enerji kaynakları bakımından zengin olduklarını da söyleyen Berdimuhamedov, doğalgaz kaynaklarının çeşitli güzergahlar ile dünya piyasasına ulaşması, özellikle Avrupa ülkelerine taşınması konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Devlet Başkanı Berdimuhamedov konuşmasında, ülkesinde her alanda yapılan reform çalışmalarından da bahsetti.

Törende, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a Tarafsızlık Madalyası takdim edildi. Berdimuhamedov da, yerli ve yabancı ülke vatandaşlarını Türkmenistan'daki çalışmalarından dolayı ödüllendirdi.

Türkmenistan, önümüzdeki hafta 12 Aralık günü çok sayıda ülkeden devlet ve hükümet başkanlarını ağırlayacak. Tarafsızlık Bayramı dolayısıyla uluslararası bir konferans düzenlenecek. Konferansa, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok ülkeden üst düzey devlet yetkilileri katılacak.


CİHAN
<< Önceki Haber Türkmenistan, 117 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER