Van depremi, çeşitli etkinliklerle anılıyor


Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin 4. yılı nedeniyle anma etkinliği düzenleniyor. Van AFAD İl Müdürlüğü'nce düzenlenen anma etkinliğine katılan eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Van depreminden sonra Türkiye'de 27 lojistik merkezi kurduk. Bunların içinde o bölgenin nüfusuna, deprem riskine göre malzemeler gönderildi." dedi.

Van'da 4 yıl önce meydana gelip 604 kişinin hayatını kaybettiği deprem, düzenlenen çeşitli etkinlikle anılıyor. AFAD İl Müdürlüğü'nce Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen programa eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Vali İbrahim Taşyapan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Van depreminde yürütülen çalışmaların koordinatörlüğünü üstlenen Beşir Atalay, o günlerde yaşanan acıyı anlatmanın mümkün olmadığını söyledi. Hastane ile AFAD binasının dışında tüm kamu kurumların hasar gördüğünü belirten Atalay, "Van depreminde milletin bütünleşmesi bize kalan en büyük duygu oldu. Ömrümde bir kaç kez milletin bu denli bütünleştiğini gördüm. Biri Sakarya depremi, o zaman devlet gidemedi, millet gitti oraya. Van'da ise devlet ile millet el ele oldu. Vanlılara biz bunu çok anlatmak isteriz. Depremden hemen sonra yola dizilen yardım TIR'larının getirdiği malzemeleri koyacak yer kalmadı. Onunla gurur duymak lazım. Onlara teşekkür ediyoruz. O gün gurur duyulacak bir gündür. Rabbim o birliği bütünlüğü bozmasın." diye konuştu.

Van depreminden önce çadırın çok ucuz olmasına rağmen bulamadıklarını aktaran Atalay, "Türkiye'nin çadır stoğu yoktu. Muş'ta, Van depremi sırasında 5 bin çadırın olduğunu söylediler ama 500 çadır çıktı. Şu anda Türkiye'de 27 lojistik merkezi kurduk. Bunların içinde o bölgenin nüfusuna, deprem riskine göre malzemeler gönderildi. Her bölgemizin hesapları yapıldı. Çadır, battaniye, ısıtma malzemesi, aydınlatma, acil kurtarma malzemesi hepsi stoklandı." ifadelerini kullandı.

Vali İbrahim Taşyapan da Van depreminde yürüttüğü çalışmalarla göz dolduran AFAD'ın afetlerdeki çok başlılığı ortadan kaldıran bir kurum haline geldiğini ifade ederek, "Türkiye'de son yaşadığımız göç hadisesi de bir afettir ve bundan da yüzümüzün akıyla çıkıyoruz. Allah bu tür acıları bir daha yaşatmasın." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Van depremi, çeşitli etkinliklerle anılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER