'Yargıyı tamamen kendine bağladı'


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Parlamentomuz bir noter hükmünde. Yargıyı tamamen kendine bağladı ve kendi yargısı hâline getirdi. Demokrasi dediğimiz şey gücün denetlenebildiği sistemdir. Güç denetlenemiyorsa orada demokrasi yoktur." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 26. birleşimi yoklama ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi yönetiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçenlerde Hitler Almanyası örneğini verdiğini hatırlatan HDP'li Paylan, "Bu bir dil sürçmesi değildi, bir lapsustu çünkü öykünülen bir durum var, bütün güç bende olsun, bütün güç sarayda olsun. Hitler Almanyası örneğinde olduğu gibi, Hitler Almanyası'nın da denetlenen bir güçü vardı. Orada başkanlık sistemi yoktu, parlamenter bir meclis vardı; orada basın vardı, parlamento vardı ve yargı vardı. Hitler güçlendikçe bunların hepsini devre dışı bıraktı. Basının üzerinde baskılar kurdu, basını devre dışı bıraktı ve basını yalnızca parti bülteni hâlinde olan basınlara terk etti, geri kalan bütün basını ya bombaladı, ya bastı ya da baskıyla o basını kapattırdı. Parlamentoyu bir kararnameyle devre dışı bıraktı, şu anda maalesef bizim parlamentomuz da bir noter hükmünde. Yargıyı tamamen kendine bağladı ve kendi yargısı hâline getirdi. Demokrasi dediğimiz şey gücün denetlenebildiği sistemdir. Güç denetlenemiyorsa orada demokrasi yoktur. Tek adam, iyi niyetlerle dâhi olsa, 'Sizi çok şahane yerlere götüreceğim.' dese bile pek çok hatalar yapar ve o güç eleştirilemiyorsa hatalar da yapar. Recep Tayyip Erdoğan on iki yıl bu ülkede Başbakanlık yaptı. İlk dönemlerinde eleştirilebiliyordu. Evet, pek çok kez tahkir de ediliyordu, eleştiriyoruz tabii olmaması lazım ama eleştirilebiliyordu ve daha az hatalar yapıyordu. O çıraklık dönemi dediğimiz yerde daha az hata yapıyordu çünkü her attığı yanlış adımda medya, Parlamento, yargı kendisini eleştiriyordu." diye konuştu.

'BAŞKA BİR SES KALMASIN İSTİYORLAR '

Çeşitli medya kuruluşlarından örnekler veren Paylan, "Doğan grubunun da şuanda ciddi bir şekilde demoklesin kılıcını başında sallayarak şuanda 'Emret padişahım' durumuna getirdiniz." ifadelerini kullandı. "İstibdatla, şiddetle, medyayı korkutmakla, sindirmekle bir yere varamayız." diyen Paylan, muhalif basına ilan verilmediğini belirterek "O gazetelerde bir tane ilan yok. Niye? İflas etsinler, kapansınlar diye. Tek bir ses kalsın. 'Padişahım çok yaşa' Başka bir ses kalmasın istiyorlar. Böyle mi iyi olacağız? Sıkılmıyor musunuz Allah'ını severseniz. Bunun bir tanesini okusanız yetiyor zaten. Bütün köşe yazarları 'Padişahım çok yaşa' diyor." değerlendirmesinde bulundu.

'AMBULANSLAR DAHA GİTMEDEN YAYIN YASAĞI GELDİ; NEYİ SAKLIYORUZ, NEYİ GİZLİYORUZ?

Şu anda geride kalanların da başında Demokles'in kılıçlarının sallandığını dile getiren Paylan, "Beyaz denen şov programında Ayşe öğretmenimiz bir açıklama yaptı, dedi ki 'Çocuklar ölmesin.' Buna karşı terör soruşturması açıldı ve Beyazıt Öztürk'le de ilgili terör soruşturması açıldı. Ya o açıklamanın nesine itiraz ediyorsunuz? Ve çıktı Beyazıt, özür diledi. Neyle ilgili özür diliyor? Niye? Çünkü Doğan Holding üzerinde demoklesin kılıcını sallıyorsunuz. 'Biat etmezsen yat limanını elinden alırım, biat etmezsen 28 Şubat'ta seni iddianameye sokarım' diye demoklesin kılıcını sallıyorsunuz ve Doğan Holding de şükür teslim oldu. Ne kaldı geriye? Bir iki tane gazete. Onlar da dediğim gibi ilanlarda ciddi ambargolarla karşı karşıya kalıyorlar. Sultanahmet'te bu sabah bir katliam yaşandı. 11 insan can verdi, pek çok yaralı var. Ben az önce pek çok uluslararası yayın kuruluşunu açtım, hepsi birinci haber geçiyorlar, hepsi. BBC, CNN, Al Jazeera, pek çok yabancı yayın kuruluşu, bütün dünya İstanbul'u birinci haber yapıyor. Türkiye'deki televizyonları açın, bir tane haber yok. Ambulanslar daha gitmeden oraya yayın yasağı geldi. Neyi saklıyoruz? Neyi gizliyoruz?" şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Yargıyı tamamen kendine bağladı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER