Yazla birlikte hastalık riski artıyor

Yazla birlikte hastalık riski artıyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, yaz aylarında pek çok hastalığın insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Gümürdülü, "Yaz ayları amip hastalığının en çok görüldüğü dönemdir. Sebzeler, meyveler, sular çok çabuk kirlenebiliyorlar. Özellikle yeşillikler çok iyi yıkanmadığı zaman amip kistleriyle muhatap olup insana bulaşabiliyorlar. İçme suları ile de bu mümkün. İçme suları ile bulaşan amip daha ağır seyretmektedir. Bu konuda tedbir almak gerek. Temizliğinden emin olmadıkları suları içmemeleri tavsiyesinde bulunuyorum. Mümkünse damacana ve şişe suyu içmeliler. Temizliğinden emin olmadıkları yeşillikleri yememeleri gerekiyor. Ellerimizi defalarca yıkamamız gerekiyor." dedi.

SU TÜKETİMİNİN DİKKATSİZLİĞİ HEMOROİDE NEDEN OLUYOR

Su tüketimi ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Gümürdülü, günde en az 2-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı. Gümürdülü, "Su tüketimi ile birlikte tansiyonumuz yoksa tuzu yeterli oranda almalıyız. Su ile tuz kaybederiz, yeterli almazsak vücut su tutmaya başlar, su tutarken de kabız oluruz. Kabızlık da hemoroidi arttırır. Hemoroid toplumumuzda doktora gitmeye utanılan bir hastalık ama önlem alınmaz ise tedavisi ameliyat ile sonuçlanır." diye konuştu.

YAZ AYLARINDA KİLO VERENLER

Yaz aylarına girerken kilo verme telaşı başladığını aktaran Gümürdülü, "En çok yaz aylarında verilmek istenen kilolar ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Gümürdülü, özellikle yaz aylarında kilo verenlerin tam tersi yaz aylarında kilo alınmaması gerektiğini belirtti. Gümürdülü, "Yaz aylarında günler uzun meyve sebze tüketimi çok olduğu için glisemik indeksi denen bir olay var. Yersiniz bir saat sonra acıkırsınız. Meyvede çoktur bu. Özellikle karpuz ve kavun çok acıktırır." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Yazla birlikte hastalık riski artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER