1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Bir

1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Bir Aradalıklar Konferansı -KBÜ Rektörü Prof. Dr. Uysal: Osmanlının yürütmüş olduğu taşımış olduğu ideallerin tekrar uygulamaya alınması insanlık için bir çözüm olacaktır (Fotoğrafl


KARABÜK (A.A) - Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Osmanlının yürütmüş olduğu, taşımış olduğu ideallerin tekrar uygulamaya alınması insanlık için bir çözüm olacaktır dedi.
     Uysal, üniversitenin Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans salonunda düzenlenen 1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Bir Aradalıklar Konferansında yaptığı konuşmada, Osmanlının İnsanı yaşat ki devlet yaşasın mantığıyla hareket ettiği söyledi.
     Osmanlının 3 kıtada dinleri farklı, mezhepleri farklı, milliyetleri farklı insanları 600 yıl bir arada tutabildiğini anlatan Uysal, şöyle konuştu:
     Osmanlının ortadan kalkmasıyla birlikte bu coğrafyalar bir kan gölü haline gelmiş ve hala o kan gölünden kurtulamaz bir konumdadır. Bugünkü yaşadığımız bu zorlukları, bir kez daha değerlendirecek olursak, Osmanlının yürütmüş olduğu, taşımış olduğu ideallerin tekrar uygulamaya alınması insanlık için bir çözüm olacaktır. Üniversitemize gelerek bizi şereflendiren ve çok değerli paylaşımlarını ortaya koyacak olan hocalarımıza şükranlarımı arz ediyorum.
     Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Richard Builliet ise bu konferansın çok önemli olduğunu ve organize eden KBÜün çok önemli bir işi başardığını ifade etti.
     Daha önce KBÜyü duymadığını, ancak Uysalın girişimleri ile ve bu tür etkinliler ile adından söz ettirmeye başladığını vurgulayan Builliet, şunları kaydetti:
     Tarihi fikrin 2 temasından bahsetmek istiyorum. Dünya tarihi ve Osmanlı tarihi. Dünya tarihi ile başlayacağım. Birçok teori var. Amerikada 1960lı yıllarda siyasi ve sosyal entelektüel tartışmalar oldu. Hocalardan dünya tarihi dersleri verilmesi istendi. Fakat onlar da bu dersi görmediler ve istemiyorlardı. Çünkü çok geniş bir alan. Ama görevleri bu, öğretmen durumundaydılar. Dünya tarihi öğretmeniyim. 2. başlığıma geleyim, bu da Osmanlı tarihi. Önemli tarihçiler var ama yeni başlayan bir ders Osmanlı tarihi dersi. 50 yıldır var. 80lerde Osmanlı arşivleri açığa çıktı. Osmanlı tarihi giderek daha da önemli hale gelemeye başladı.
     3 gün sürecek konferansın ilk oturumunda, başkanlığını Ohio State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Carter Findleyin yaptığı Meşrutiyet, Ticaret ve Kurumsal Kimlik ile Bir Arada Durmaya Çalışan Bir İmparatorluk başlıklı panel düzenlendi.
     Konferansa, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve bölge ülkelerinin üniversitelerinden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Ahmet Özler / Sinan Özmüş
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber 1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Bir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER