112 Tesis toplu açılış töreni

112 Tesis toplu açılış töreni -Hizmete açılan Samsun Meteoroloji Radarı, 300 kilometrelik alanda nokta tahmini yaparak, şiddetli yağışlarda 4-5 saat öncesinden uyarı verilebilmesini sağlayacak


SAMSUN (A.A) - Samsunda, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak kurulan Samsun Meteoroloji Radarı, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 112 Tesis toplu açılış töreni kapsamında hizmete girdi.
     Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yapımına 2011 mayıs ayında başlanan, kente 40 kilometre uzaklıktaki 1303 metre rakımlı Böğürtlen Tepe Mevkisindeki radarın inşaatı nisan 2012de tamamlandı.
     Yaklaşık 2 milyon avro değerindeki tesiste, 2012 haziran ayı başı itibariyle teste alınan C-Band Doppler Meteoroloji Radarının geçici kabul test süreci için hazır hale geldiği ve sürecin hala devam ettiği bildirildi.
     Temmuz ve ağustos aylarında bölgede yaşanan sel olaylarında test sürecinde olmasına rağmen etkin kullanılan radardan alınan bilgilerin kamuoyu ve ilgilerle anlık paylaşıldığı bildirilirken, Türkiyede sadece 10 merkezde bulunan meteoroloji radarları içinde en son kurulan radar olma özelliğine sahip Samsun Meteoroloji Radarının doğusunda en yakın Trabzon Meteoroloji Radarı, batıda Zonguldak, güneyde ise Hatay radarı bulunduğu kaydedildi.
     Tüm Orta Karadeniz Bölgesine hizmet verecek radarın sağladığı en büyük avantajın, nokta tahmini yaparak kısa süreli uyarı yapabilmesi ve olağanüstü yağışlarda 4-6 saat öncesinden uyarı verilebilmesini sağlaması olduğu vurgulandı.
     300 kilometreye kadar ölçüm yapabilen radarın, menzili içinde olan en küçük yağmur damlalarını tespit ederek, 7 gün 24 saat kesintisiz çalışabildiği ifade edildi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber 112 Tesis toplu açılış töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER