Alemlere kadın eli değdi

Alemlere kadın eli değdi -İslam tarihinde, cami mimarisinde önemli yeri olan alemler, Adana Olgunlaşma Enstitüsünde eğitim gören kadınlar tarafından dekoratif amaçlı üretiliyor -Adana Olgunlaşma Enstitüsü Sanat ve Tasarım Bölüm Ş


ADANA (A.A) - İbrahim Erikan - İslam tarihinde, cami mimarisinde önemli yeri olan, camilerin kubbe ve minarelerinin tepesine konan hilalli tepelik alem, Adana Olgunlaşma Enstitüsünde kadınlar tarafından üretilerek, enstitünün müzesinde sergileniyor.
     Enstitü Sanat ve Tasarım Bölüm Şefi Hafize Pedük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk sanatında alemlerin kubbe, minare ve sancaklarda olmak üzere 3 mimari şekilde kullanıldığını söyledi.
     Alemlerin camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konan, taştan veya madenden yapılmış hilal tepelik olduğunu anlatan Pedük, şu bilgileri verdi:
     Alem, en üstten itibaren, hilal, küçük küp, boyun, armut, bilezik ve büyük küp olarak sıralanan bir yapıdan oluşur. Alemler, kubbe ve minarelerin üzerine kaplanan kurşun levhaları örterek rüzgarın kurşunları kaldırmasını önlemek amacıyla ağzına kapatmak ve aynı zamanda da kubbe külahının çirkinliğini önlemek için kullanılmıştır. 15inci yüzyıldan itibaren sancak ve tuğraların tepelerine de konan alemler, daha sonraları padişahlar tarafından silah anlamında da kullanılmıştır. Osmanlıda sancak taşıyan kişiler de alemdar olarak adlandırılmıştır.
    
     -Günümüzde dekoratif amaçlı kullanılıyor
    
     Alemlerin, günümüzde dekoratif amaçla kullanıldığını hatırlatan Pedük, enstitüde eğitim gören kadınların da bu amaçla alem yaptığını bildirdi.
     Öğrencilerinin ahşap ve seramikten alem ürettiğini bildiren Pedük, şöyle devam etti:
     Enstitümüzde, kadınlarımızla ürettiğimiz bu tarihi dokuyu kendi müzemizde sergiliyoruz. Geçmişten alınan bir esintiyi gelecek kuşaklara aktarmak için ürettiğimiz alemler, günümüzde dekoratif amaçla kullanılıyor. Öğrencilerimizin ellerinde işlenen alemler, hem ahşap hem de seramik olarak üretiliyor. Enstitünün müzesinde sergilediğimiz alemler, ziyaretçilerini bekliyor. Burada farklı tekniklerde alem yapımını öğrenen öğrencilerimiz, ilerde dekoratif amaçlı alemleri satışa sunarak aile bütçelerine katkı sağlayabilecekler. Aynı zamanda kültürümüzde ayrı bir yeri olan bu geleneği, farklı bir yöntemle yaşatmış olacaklar. Minare ve kubbeleri süsleyen alem örnekleri, bu sayede dekoratif olarak evlerdeki yerini de alacak.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Alemlere kadın eli değdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER