Azmakta doğal yaşam yok olmasın sempozyumu

Azmakta doğal yaşam yok olmasın sempozyumu -Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında Sakin Kent ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde doğal akvaryum görünümündeki Kadın A


MUĞLA (A.A) - Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, yeryüzü cenneti olarak tabir edilen Muğlada Kadın Azmağı Deresinin hassasiyetle korunduğunu belirterek, Son olarak 2011 yılında Akyaka Kadın Azmağı Koruma Kullanma usul ve esaslarını içeren bir yönergeyle Kadın Azmağının anayasası yazıldı dedi.
     Türkiyede çok az yerde yaşayan benekli tatlı su kaplumbağası ile nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınan su samuru ve su tavuğuna da ev sahipliği yapan Kadın Azmağı Deresinin koruma, kullanma dengeleri içinde gelecek nesillere aktarılması için çalışma yürütülüyor.
     Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında Sakin Kent ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde bulunan doğal akvaryum görünümündeki Kadın Azmağı Deresinin koruma ve kullanımı için Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Muğla Valiliği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından Akyakadaki Yücelen Otelde Azmakta doğal yaşam yok olmasın konulu sempozyum düzenlendi.
     Sempozyumunun açılışında konuşan Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, doğanın Akyakaya çok cömert davrandığını, çok özel bir bölge olduğunu için Akyakanın yeryüzünün cennet köşelerinden biri olduğunu söyledi.
     Akyakanın başta Kadın Azmağı Deresi olmak üzere özel değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Başar, Akyaka ilginç mimarisinin yanı sıra Kadın Azmağı ve denizi ile koruma altında olan bölgelerden birisi. Zaten bölgede yaşayanlar da bunun farkında. Burada yaşayanlar da bu nedenle burayı tercih ediyor dedi.
     Yerel yöneticilerin bölgelerinin koruma kullanma kuralları içerisinde değerlerine sahip çıktığına değinen Başar, Son olarak 2011 yılında Akyaka Kadın Azmağı Koruma Kullanma usul ve esaslarını içeren bir yönergeyle Kadın Azmağının anayasası yazıldı. 28 maddene oluşan esaslar ile Kadın Azmağının korunması amaçlanıyor diye konuştu.
     Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise birinci derece doğal sit alanında bulunan Kadın Azmağının hem kıyıdan hem denizden çeşitli şekilde kullanıldığını, bölgede araç trafiğine kapatılıp gelen ziyaretçilere doğal park alanı hissi uyandıracak peyzaj çalışmaları yapıldığını anlattı.
     Çalca, Akyaka Kadın Azmağının var olan doğal güzellikleri koruyarak aynı zamanda kullanma kabiliyetini sınırlı ölçüde ortaya koyarak koruma kullanma kültürü oluşturmaya devam edeceklerini dile getirdi.
     Akyaka Yerel Yönetim Platformu Başkanı Serdar Denktaş ise Kadın Azmağı Deresi ile ilgili pek çok koruma kararları alındığını, ancak alınan kararların hayata geçirilemediğini kaydetti.
    
     Muhabir: Durmuş Genç / Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Azmakta doğal yaşam yok olmasın sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER