Bilgi Toplumu Stratejisi ve 2023 Vizyonu

Bilgi Toplumu Stratejisi ve 2023 Vizyonu konferansı -Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu: -Türkiye, 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak ve kişi başı milli gelir 25 bin dolara çıkacaktır


KOCAELİ (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Türkiyenin 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında .yer alacağını belirterek, kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolar olacağını söyledi.
     Kavranoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Türkiye Sanayi ve Sevk İdare Enstitüsünde (TÜSSİDE) düzenlenen Bilgi Toplumu Stratejisi ve 2023 Vizyonu konferansında yaptığı konuşmada, ekonomide yüksek katma değerli sektörler oluşturulması gerektiğini, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için bilgi ekonomisine geçilmesinin zorunluluk taşıdığını anlattı.
     Üniversitelerin gerçek, özgür ve üreten kurumlar haline getirilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Kavranoğlu, cumhuriyetin kurulmasının ardından devlet eliyle kalkınma modelinin benimsendiğini anımsattı.
     Kavranoğlu, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalın ekonomide devlet eliyle büyümenin sürdürülebilir olmadığını gördüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:
     Rahmetli Özal, Türkiyede özelleştirmeyi başlattı ve girişimcilerin ruhu ile kalkınacağını gördü. Anadolu insanın elinden tutup, dünyanın her yerine onları götürüyordu. Onların önünü açtı. Çok sayıda kuruluşu özelleştirildi ama bugün tekstilde, demir çelikte ve turizmde en ileriyiz. Bugün dünyanın en modern, en güzel tesisleri de Türkiyededir. Geçen yıl, 32 milyon turist geldi.
     Böylece 28 milyar dolar gelir elde ettik.
    
     -2023te milli gelirin yüzde 3ünü Ar-Geye ayıracağız-
    
     AK Parti 11 yıl önce iktidara geldiğinde ihracatın 35 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kavranoğlu, geçen yıl 152 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
     Kavranoğlu, Başbakan Erdoğanın kendilerine yeni hedefler gösterdiğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
     Türkiye, ihracatını artırdı, dünya ekonomisine entegre oldu. Türkiye, 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak ve kişi başı milli gelir 25 bin dolara çıkacaktır. İşte bu vizyonu gerçekleştirmek için Ar-Geye milli gelirin yüzde 1ini ayırıyoruz. 2023te milli gelirin yüzde 3ünü Ar-Geye ayıracağız.
     Dünya ekonomisine yön veren bir ekonomi olmayı istiyoruz. Bugünkünün 3 katını üreterek, aynı hedefe varacağız ama bu, domates satarak olmaz.
    
     Muhabir: İsa Turhan / İbrahim Aktaş
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Bilgi Toplumu Stratejisi ve 2023 Vizyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER