Çukurova Diş Hekimliği Günleri başladı

Çukurova Diş Hekimliği Günleri başladı


ADANA (A.A) - Adana Diş Hekimleri Odasınca organize edilen Çukurova Diş Hekimliği Günleri başladı.
     Adana Diş Hekimleri Odasından yapılan yazılı açıklamaya göre, oda başkanı Hasan Yaman, Hilton Otelinde düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, diş ve diş etlerinde sorunları olan insanların sağlıklı olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirterek, çürük diş ya da iltihaplı diş etlerinin vücudun çok çeşitli organlarında kalıcı hastalıklara sebep olduğunu kaydetti.
     Diş çürüğünün direk kalbe etkisi artık tüm dünyada bilindiğini anlatan Yaman, şurnları kaydetti:
     Erken tedavi edilen diş çürüğü hem bireyin sağlığını korumakta hem de Sosyal Güvenlik Kurumlarının masraflarını azaltmaktadır. Tüm gelişmiş ülkeler diş sağlığına çok önem vermekte, bilhassa koruyucu sağlık hizmeti devlet tarafından verilmektedir. 20 yıl önce de halkımızın yüzde 80 inin üzerinde dişlerde ve diş etlerinde sorun vardı. Bugün bu oran yine aynı seviyededir. Korkarız ki gelecek yirmi yılda yine bu değerleri aşağı çekmemiz mümkün olmayacaktır. Kamu koruyucu sağlık hizmeti vermeli, özelden tedavi hizmeti alımının önünü açmalıdır.
     Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel de Türkiyenin büyüdüğünü ve geliştiğini belirterek, bununla birlikte ağız-diş sağlığı sorunlarının da çığ gibi büyüdüğünü bildirdi.
     Bunların çözümü için planlı, programlı hareket edilmesi gerektiğini ancak ne yazık ki Türkiyenin önüne koymuş olduğu ciddi bir planlama bulunmadığını iddia eden Yücel, şunları kaydetti:
     Ülkedeki diş hekimi potansiyeli yeteri kadar toplumun tüm ihtiyaçlarını giderecek şekilde kullanılmıyor. Yıllardan beri uygulanan kamu ağırlıklı politikalar özel de muayene ve kliniklerinde çalışan arkadaşlarımın çok ciddi sorunlar yaşamasına neden oluyor. Bu durum vatandaşın da bir taraftan ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşımında ciddi zorlularla karşılaşmasına yol açıyor diğer taraftan hasta hakları bakımından hastanın hekimini özgürce seçmesini engellemesi bakımından da önem kazanıyor. Oral sağlık genel sağlığı yakından ilgilendiriyor.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık
     Yayıncı: Ali Güreli
<< Önceki Haber Çukurova Diş Hekimliği Günleri başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER