Darbeler

Darbeler-Yeni Anayasa ve Türkiye Konferansı -Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tekin: Darbelerin en önemli araçlarından bir tanesi demokratik toplumlarda çözüm üretme aracı olan siyaset müessesesinin itibarını ayaklar alt


ERZURUM (A.A) - Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Darbelerin en önemli araçlarından bir tanesi demokratik toplumlarda çözüm üretme aracı olan siyaset müessesesinin itibarını ayaklar altına almaktır dedi.
     Tekin, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Palandöken Söyleşileri kapsamında Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezinde düzenlenen Darbeler-Yeni Anayasa ve Türkiye Konferansında Türkiye tarihindeki darbeleri anlattı.
     Türkiyedeki anayasaların tamamının olağanüstü dönemlerde yapılan anayasalar olduğunu belirten Tekin, Demokrasilerde, demokrasi millete aittir. Yasama ve yürütme millet adına demokrasiyi yönetir. 1961 Anayasası buna bir de yargıyı ekliyor. Yargı milli iradeyle oluşmuş bir olgu değil dedi.
     Tekin, darbelerin bir anda yapılmadığını, bir süre halkın ve ortamın hazırlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Darbelerin en önemli araçlarından bir tanesi demokratik toplumlarda çözüm üretme aracı olan siyaset müessesesinin itibarını ayaklar altına almaktır. Siyasetçiler o hale getirilir ki toplumdaki en ahlaksız insanlar siyaset yapmaktadır şeklinde algı yaratılır. Vatandaş siyasilerin bu sorunu çözemeyeceğine ikna olarak darbecilere destek vermesini sağladı. 28 Şubat sürecini yaşadık, içindeydik, farkında olmadan yaşadık.
     AK Parti Erzurum Milletvekili ve TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyesi Cengiz Yavilioğlu da komisyonda darbe mağdurlarını, darbeleri yapanları dinlediklerini ve yaklaşık bin 500 sayfalık bir rapor hazırladıklarını söyledi.
     Yavilioğlu, Darbeler söz konusu olduğunda bilgiden daha önemli olan şeyin karakter olduğuna hep inandım. Çok fazla şey bilmektense karakterli durmak, dik durmak daha önemlidir. Bu darbe yapan genelkurmay başkanlarını da dinleyerek ulaştım diye konuştu.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER