Dünyanın 8. harikası gün yüzüne çıkarılıyor

Dünyanın 8. harikası gün yüzüne çıkarılıyor -Erdekteki yaklaşık 3 bin yıllık Kyzikos Antik Kentinde yapılan kazı çalışmaları 2006dan bu yana sürüyor -Çalışmalar kapsamında dünyanın en büyük tapınakları arasında yer aldığı belirt


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Erdekteki yaklaşık 3 bin yıllık Kyzikos Antik Kentinde yapılan kazı çalışmaları 2006dan bu yana sürerken, çalışmalar kapsamında dünyanın en büyük tapınakları arasında yer aldığı belirtilen, bazı araştırmacılarca dünyanın 8. harikası olarak gösterilen Hadrian Tapınağı, gün yüzüne çıkarılıyor.
     Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kazı başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Meral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kyzikos Antik Kentindeki ilk kazıların 1989 yılında başladığını ancak bazı nedenlerle 1997de sonlandırıldığını söyledi.
     Çalışmaların, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, 2006da Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan başkanlığında tekrar başladığını ifade eden Meral, burada dünyanın en büyük tapınakları arasında gösterilen Hadrian Tapınağı bulunduğunu anlattı.
     Hadrian Tapınağının 1. yüzyılda yapıldığını ifade eden Meral, 117 yılında deprem oluyor. Roma İmparatoru Hadrian, 124 yılında Kyzikosa gelince, üzülüyor. Yardım ediyor. Büyük çapta destekte bulunduğu için bölge halkı da ona karşı vefa borcunu ödemek için tapınağın adını Hadrian koyuyor dedi.
     Meral, tapınağın boyutlarıyla önem taşıdığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Efeste Artemis Tapınağı var. 110 metrenin üzerinde uzunluğa sahip. 4-5 parça sütun tamburu kalmış. 115 metrelik Apollon Tapınağı var. Kyzikostaki 117 metre uzunluğa sahip. Bu boyutlar ve kapladığı alan itibarıyla, kendi alanında Anadolunun en büyük tapınağı. Şu anda kazılara devam ediyoruz. Çok aşırı derecede zarar görmüş. Depremlerde, kaçak kazılarda ve kireç ocağı olarak kullanıldığı Bizans döneminde büyük hasar oluşmuş. İstanbulun çok yakınında olması parçalarının taşınması açısından dezavantaj oluşturmuş.
     Tapınağı ayağa kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Meral, Tapınağı tamamen açarak, en azından görseli ortaya koyabiliriz. Uzun yıllar devam edecek buradaki çalışmalar. Devlet, kazılara destek veriyor. Sponsor desteğinin de bulunması kazıların hızını artıracaktır. Çok büyük boyutlu eserler var. Destek olsa, 10-15 yılda tamamını açabiliriz. Şu anda yarısı açılmış durumda diye konuştu.
     Kazı Başkanı Yard. Doç. Nurettin Koçhanın yazdığı Kyzikos adlı kitapta, yapılan kazı çalışmalarıyla tapınağın güneydoğu kısmının büyük ölçüde ortaya çıkarıldığı belirtiliyor.
     Antik araştırmacıların birçoğunun yayınlarında Kyzikos ve Hadrian Tapınağına yer verdiği ifade edilen kitapta, Bazı araştırmacılar, dünyanın 8. harikası, bazıları da dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul eder deniliyor.
     Kazılarda sadece tapınak değil, o döneme ait su sistemleri, tiyatro, mezarlar ve bazı eserler de ortaya çıkarılıyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Dünyanın 8. harikası gün yüzüne çıkarılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER