Elma ihracatında yüzler gülecek

Elma ihracatında yüzler gülecek -Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili Halil Öztürk: İran ve İtalyadaki elma rekoltesinin düşüklüğü Türkiyenin elma ihracatını artıracak -Dünyanın önemli elma i


DENİZLİ (A.A) - İbrahim Süzer - Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, İran ve İtalyadaki elma rekoltesinin düşüklüğünün Türkiyenin elma ihracatını artıracağını söyledi.
     Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜSEMKOM olarak sebze ve meyve ihracatını artırmak için yeni pazar arayışına girdiklerini anlattı.
     Türkiyenin elma üretiminde Çin ve ABDnin ardından dünyada 3. sırada geldiğini belirten Öztürk, İtalya ve İranın Türkiyeden sonra gelmesine karşın bu ülkelerin Ortadoğu ve Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu ifade etti.
     Sebze ve meyve ihracatı için Avrupa ve Orta Doğunun çok ciddi bir pazar olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:
     Avrupa pazarının ihtiyacını karşılayan İtalyada ve Orta Doğu pazarında söz sahibi olan İranda rekolte düşüklüğü yaşanıyor. Dünyanın önemli elma ithalatçıları bu düşüşe paralel olarak ülkemize yöneldiler. Şu anda ülkemizde elma ihracatında önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Şu anda Mısır ve Tunusun Türkiyeden çok ciddi elma talepleri var. İran ve İtalyadaki elma rekoltesinin düşüklüğü Türkiyenin elma ihracatını artıracak.
    
     -Orta Doğu pazarında söz sahibi olmak zorundayız-
    
     Türkiyenin Orta Doğu pazarında söz sahibi olması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:
     Orta Doğuya transit geçiş bölgesinde bulunan Suriyedeki olaylar ihracatçılarımızı elbette olumsuz etkiledi. Burada yaşanan sıkıntıların Türk tarımının olumsuz etkilemesini istemiyoruz. İranın elinde olan bu Orta Doğu pazarını Türkiyeye çevirebiliriz. Coğrafi konum ve tarihi açıdan bakıldığında bu ülkelerle geçmişte de şimdi de ilişkilerimiz var. Bizim bu ülkelere ticaret yapmamız çok zor değil. Onların talep ettiği kalitede ürün ürettiğimizde ve hükümetimizin de attığı adımlar neticesinde üreticilerin ürünlerinin ekonomik değer kazanabileceğini düşünüyoruz.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Ramazan Ercan
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Elma ihracatında yüzler gülecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER