ENGELSİZMİR oluşturmak için arama konferansı

ENGELSİZMİR oluşturmak için arama konferansı -İzmirde engellilere yönelik strateji planı hazırlanması amacıyla arama konferansı düzenlendi -Konferansın moderatörlüğünü üstlenen tiyatrocu Ali Poyrazoğlu: -Demokratik bir şekild


İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediyesinin ENGELSİZMİR adı altında, engellilere yönelik strateji planı hazırlanması amacıyla düzenlediği arama konferansı başladı.
     Bedensel engelli bir kız çocuğu olan ünlü tiyatrocu Ali Poyrazoğlunun moderatörlüğünü yaptığı ve iki gün sürecek konferansın ilk gününde, Engelli Ailesi Olmak, Kentsel Dönüşümle İlgili Öneriler, Engelli Hakları, Ulaşım, Engellilerin Yaşamını Kolaylaştıracak Standartlar, Engellilerle İlgili Sorunların Asıl Sahibi Kimdir, İstihdam, Üretim Stratejileri ve Önerilerinin Açılması konu başlıkları altında çalışma grupları oluşturuldu.
     Poyrazoğlu, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, kendi kızının da engelli olduğunu ve tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşamını sürdürdüğünü ifade ederek, Bir engelli, kendi engeline meydan okumalı, engeller ancak böyle aşılabilir dedi.
     Bununla birlikte engelliliğin, tüm kentin sorunu olduğunu dile getiren Poyrazoğlu, şunları söyledi:
     Bunu herkesin içselleştirmesi gerekiyor. Demokratik bir şekilde, ortak akıl oluşturarak, hep birlikte bulacağımız çözüm yolları ve önerilerinin bütün Türkiyeye örnek olmasını diliyoruz. İstiyoruz ki, buradan çıkacak bütün fikirler, uygulanacak projeler Türkiyedeki bütün belediyeler tarafından kopya edilsin. Biz zaten buradaki sonuçları bir bilgi bankası üzerinden paylaşacağız. Bedensel engelli olmanın da bir kısıtlama olmadığını düşünüyoruz. Engelli olmak, bizim hayatta yürüyeceğimiz yolun şeklini değiştirmekten başka bir şey yapmıyor. ENGELSİZMİR 2013 Projesi kapsamındaki bu çalışma sonunda İzmir kenti, sizin ışığınızda, uzmanların desteğiyle zihnini özgürleştirerek, engelsiz bir İzmir bakışı ve yorumu getirsin istiyoruz. Onun için buradayız. Herkes kendi engelinden yola çıkarak, başkasının engeline empati geliştirmek zorunda.
    
     -Türkiyenin ilk Engelli Stratejik Planı-
    
     ENGESİZMİR 2013 Kongresi Başkanı Levent Köstem de Türkiyenin ilk Engelli Stratejik Planını hazırladıklarını ve söz konusu planın mayıs ayına kadar tamamlanmasını planladıklarını kaydetti.
     Planın, İzmir Büyükşehir Belediyesi için engellilere yönelik yol haritası olacağını, aynı zamanda bir çok belediyeye de örnek teşkil edeceğini ifade eden Köstem, şunları söyledi:
     Dünyada, engelli insanların toplumsal yaşama ve üretime nasıl katılabileceği konuşuluyor, ama Türkiyede pek böyle değil. Engelliler, federasyonlar ve dernekler altında örgütleniyor, belediyeler ve devletin bir çok kurumu bu konuyla ilgili güzel çalışmalar yapıyor, ama yeterli olmuyor. İnsanların bir çoğu komşularının engelli olmasını istemiyor. Biz, düzenleyeceğimiz kongrenin yanı sıra yıl boyunca da kısa film, öykü, resim, fotoğraf yarışmaları ve sergileri, spor müsabakaları gibi bir çok etkinlik yapmak istiyoruz. Engelliler konusunda farkındalık yaratmak için tekerlekli araba kros yarışması ve özel bir fuar planlıyoruz. Engelli turizmi ile ilgili bir kongre yapmak için çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesi, bundan sonra da her alandaki çalışmalarını engelsiz İzmire yönelik olarak yapacak. Herhangi bir yerin, alanın engelsiz hale getirilmesi yönündeki standartları belirleyerek, meclis kararıyla söz konusu yerlere kırmızı bayrak asmak istiyoruz. Budapeştede bir örneği bulunan farkındalık evi oluşturarak, engelsiz insanların bu ev sayesinde engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sıkıntıları farketmelerini sağlayacağız.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber ENGELSİZMİR oluşturmak için arama konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER