Enstrüman profesörü sazlara yeniden ses veriyor

Enstrüman profesörü sazlara yeniden ses veriyor -Kurduğu laboratuvarında müzik aletlerine doktor hassasiyetiyle yaklaşan Aydan Akıneri, 40 yıldır bozulan ya da hasar gören müzik aletlerini tamir ederek yeniden ses bulmalarını sa


İZMİR (A.A) - Halil Şahin - İzmirli Aydan Akıneri, 40 yıldır ameliyathaneye benzettiği laboratuvarında doktor hassasiyetiyle dokunduğu nefesli sazlara yeniden ses veriyor.
     Çaldığı saksafonun tamir için başka bir ülkeye gönderilmesi gerektiğini öğrenmesiyle hayatına farklı bir yön veren Aydan Akıneri, bugün birçok ünlü müzisyenin binlerce liralık enstrümanını güvenle emanet ettiği bir isim oldu.
     İzmirde yaklaşık 1 milyon liraya kurduğu Nefesli Sazlar Laboratuvarında hizmet veren Akıneri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1971 yılında evlenerek gittiği Finlandiyada bir orkestrada çaldığı saksafonun arızalandığını, enstrümanın tamir için Almanyaya gönderilmesi gerektiğini öğrendiğinde bu işi yapmaya karar verdiğini anlattı.
     Akıneri, ABDde 6 ay eğitim aldıktan sonra Finlandiyaya ilk laboratuvarını kurduğunu, o dönemde Norveç ve İsveçten müzisyenlerle dünyanın en büyük müzik aletleri üreticilerine de hizmet verdiğini belirterek, sonraki yıllarda Ankarada orkestra müdürü olarak çalıştığını, 2001 yılında geldiği İzmirde de mevcut laboratuvarını kurduğunu söyledi.
    
     -Enstrüman profesörü diyorlar-
    
     Akıneri, laboratuvarını teknolojik altyapısı ve sahip olduğu tamir aletleri ile tam donanımlı ameliyathaneye benzettiğini kaydederek, şöyle konuştu:
     Enstrümanın tamiri, bakımı zor bir iş. Üzerinde günlerce uğraştığımız, zaman zaman sabahlara kadar çalıştığımız tamirler oluyor. Yapacağınız ufak bir hata sesi bozar, sesin çıkmamasına yol açar. Bu da müzisyen için çok büyük sorundur. Bu nedenle burada müzik aletlerine doktor hassasiyetiyle yaklaşıyoruz. Dünyada bulunan her türlü alet ve teknoloji, laboratuvarımızda mevcut. Eskiden bana enstrüman doktoru derlerdi, şimdi adım meslekteki yarım asra yakın tecrübe nedeniyle enstrüman profesörü oldu.
     Berlin Filarmoni Orkestrasının klarnetçisinden, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının korno sanatçılarına kadar pek çok usta ismin enstrümanlarını tamir ettiğini bildiren Akıneri, Türkiyedeki birçok orkestra ve devlet konservatuvarlarına da hizmet verdiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Enstrüman profesörü sazlara yeniden ses veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER