Eskişehir

Eskişehir-Konya YHT Hattının açılış töreni -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: -Eskişehir-Konya YHT Hattı, Mevlana ile Yunus Emre arasında gönül köprüsü kuracak -Türkiye, hızlı trende de yerli demiryolu sana


ESKİŞEHİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı, Mevlana ile Yunus Emre arasında gönül köprüsü kuracak dedi.
     Yıldırım, Eskişehir-Konya YHT Hattının hizmete alınması dolayısıyla Eskişehir Garında düzenlenen törende, Eskişehirin, Ankara ve İstanbuldan sonra Konyaya da YHT ile bağlandığını bildirdi.
     Daha önce 5 saat olan Eskişehir-Konya arasının YHT ile 2 saate indiğini belirten Yıldırım, bu hizmetin vatandaşlara hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
     Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın talimatıyla yarım asır ihmal edilen, unutulan, kaderine terk edilen demiryollarının yeniden devlet politikası haline geldiğini dile getirdi.
     Ankara çıkışlı Eskişehir, Konya, Sivas, Bursa, Bilecik, İstanbul, Yozgat, Kırıkkale gibi önemli merkezleri birbirine bağlayacak YHT hamlesinin 3üncü önemli halkasını Eskişehirde başlattıklarına dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:
     Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehirden sonra Eskişehir-Konya hattını da hizmete alıyoruz. Sayın Başbakanımızın önderliğinde son 10 yıl içinde demiryollarına rekor düzeyde yatırım yaptık. Bugüne kadar yapılan yatırımlar 26 milyar lirayı buldu. Devam eden projeler 3 bin kilometreden fazla. 11 bin kilometre mevcut demiryolu ağımızın 7 bin 300 kilometresini tamamen yeniledik. 100 yıldır el atılmayan tren hatlarını yaptık. Çünkü demiryolları bir ülkenin kalkınmasının, bir milletin refahının olmazsa olmazı, çekici lokomotifidir. Bu projelerle yerli demiryolu sanayimizi de kuruyoruz. Raylar, hızlı trenler, makaslar, traversler, tekerlek ve buji takımları, velhasıl altyapı için üstyapı için ne lazımsa Türkiyede yapılıyor. Türkiye, hızlı trende de yerli demiryolu sanayisinde de öncüdür.
    
     -İlk defa Türkiye, Eskişehirde YHT ile tanıştı-
    
     Yıldırım, Eskişehirde yaşayanların, demiryollarının ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini ve kentin 100 yıllık demiryolu geçmişine sahip olduğunu anlattı.
     Kentte her ailenin mutlaka demiryollarıyla bir ilişkisi bulunduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
     İlk defa Türkiye, Eskişehirde YHT ile tanıştı. Bu seferlerle artık Konya sadece 2 saat. Eskişehir-Konya YHT Hattı, Mevlana ile Yunus Emre arasında gönül köprüsü kuracak. Eskişehirde yapılan hizmetler sadece bununla sınırlı değil. Anlat anlat bitmez. Son 10 yılda Eskişehire Hükümetimizin yaptığı hizmetlerin tamamı 3 milyar liradan fazladır. Eskişehirimize, milletimize helal olsun. Bölünmüş yollar, çevre yolu ve Kütahyaya, Bozüyüke, Ankaraya, Afyonkarahisara her güzergahta yolları böldük, hayatları birleştirdik. Eskişehirin ana güzergahındaki köprülü kavşaklar, 11 alt ve üst geçidi de Bakanlığımız yaptı. Eskişehirlilerin trafik sorununu çözdük. Havaalanını, uluslararası uçuşa uygun şekle getirdik, yeni taksi yolu yaptık ve boyunu uzattık. Bir sene Eskişehirde süren havaalanı batıya mı uzasın doğuya mı uzasın tartışmasını sona erdirdik. Eskişehir Havalimanı, uluslararası seferlere müsait hale geldi. Şehir geçişini yine Sayın Başbakanımızın talimatıyla YHT de dahil yeraltına alıyoruz. Eskişehirin iki yakasını tren hatlarının birbirinden ayırmaması için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun.
     Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise Eskişehirin, tarihi günlerinden birini yaşadığını kaydetti.
    
     Muhabir: Deniz Açık - Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER