Göktürk

Göktürk-2, tersine beyin göçünü tetikleyecek -İTÜ Uzay Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslan: Bundan böyle yalnızca yurt dışındaki Türkler değil, Hintlisi, Avrupalısı nitelikli birçok insan Türkiyeye gelmek isteyecek


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Göktürk-2nin uzaya gönderilmesine ilişkin, Bundan böyle yalnızca yurt dışındaki Türkler değil, Hintlisi, Avrupalısı nitelikli birçok insan Türkiyeye gelmek isteyecek dedi.
     Aslan, AA muhabirine, Türkiyenin ileriye dönük olarak Göktürk-2nin dışında, radar uydusu, haberleşme uyduları ve deneysel uydular planladığını, 10 yıl içinde kendi uydusunu uzaya gönderir konuma gelmeyi hedeflediğini söyledi.
     Tüm bu gelişmelerin tersine beyin göçünün yanı sıra yabancı bilim adamları ve uzmanların Türkiyeyi tercih etmesinde etkili olacağına işaret eden Aslan, şöyle devam etti:
     Beyin göçüne baktığımızda özellikle Amerikaya, kısmen de Avrupaya bir gidiş var. İnsanlar genellikle en üst düzeyde katkıyı neresi yapıyorsa oraya gidip katkı sunmaya meyilliler. Biz ülke olarak dışarıdan gelen insanlara ne sağlıyoruz, hayat şartları, teknoloji olarak ne sunuyoruz - Çalışma ortamımız, projelerimiz ne, ne geliştiriyoruz - Bunları sorgulamamız lazım. İşte Göktürk-2nin bir özelliği de Türkiyede bu türlü bir altyapının oluşumuna öncülük etmiş olmasıdır. Bundan böyle yalnızca yurt dışındaki Türkler değil, Hintlisi, Avrupalısı olsun nitelikli birçok insan Türkiyeye gelmek isteyecek.
    
     -Kendi uydusunu yapabilen ülke-
    
     Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk ise Türkiyenin 2023 vizyonunda uzay ve havacılık alanlarının önemli bir yer işgal ettiğini, bunun tersine beyin göçünü tetikleyici etki yapacağını ifade etti.
     Türkiyenin Göktürk-2 uydusu ve sonrasında atılacak adımlarla çok büyük gelişme sağlayacağını dile getiren Çabuk, Rasat uydusu ve Göktürk-2 uydusuyla Türkiye bağımsızlık yolunda önemli bir adım atmıştır. Gelecek yıl iletişim uydusu olarak fırlatılacak Türksat 4A, hemen sonrasında 2014 yılında gönderilecek Türksat 4B uydularıyla ülkemiz Çinden İngiltereye kadar alanda iletişim uydularının işletmeciliği konusundaki yerini perçinleyecektir dedi.
     Türksat tarafından yapımı planlanan Türksat 5 uydusuyla birlikte Türkiyenin artık uzay alanında kendi uydusunu yapabilen bir konuma geleceğini, çok sayıda araştırmacıya kapılarını açacağını dile getiren Çabuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bugüne kadar bu alanlarda çalışan araştırmacı insan kaynağının bir kısmı, Türkiyede yeterli araştırma altyapısı olmadığı için yurt dışına gidiyordu.
     Artık Ar-Ge personelini yetiştirebilecek öğretim üyelerine, araştırıcılara sahip olduğumuz gibi laboratuvar imkanlarımız da genişliyor. Bu imkanlar sayesinde pek çok genç araştırmacı uzay ve uydu teknolojileri alanlarında çalışmalara başladı.
     Üniversitelerin ilgili bölümlerinde oldukça başarılı lisansüstü çalışmalar ve araştırma projeleri yürütülüyor. Benim beklentim Türkiyede tersine beyin göçünün başlayacaktır. Bu süreç çok hızlı şekilde gerçekleşmeyebilir ancak bir çok değerli bilim insanı, Türkiyeye gelmek için arayış içine girecektir.
    
     Muhabir: Gökmen Şireci / Tolga Albay
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER