Her Yönüyle Gül sempozyumu

Her Yönüyle Gül sempozyumu -Isparta Valisi Oğuz: -Dünya gül üretiminin yüzde 65inin Ispartada yapılıyor olması bize ayrı bir sorumluluk ve görev veriyor


ISPARTA (A.A) - Isparta Valisi Memduh Oğuz, gül üretiminin ekonomik yönden çok üst seviye gelir sağlamadığını, ancak dünya gül üretiminin yüzde 65inin Ispartada yapılıyor olmasının kendilerine ayrı bir sorumluluk ve görev verdiğini söyledi.
     Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi tarafından Prof. Dr. M. Lütfi Çakmakçı Kültür Merkezinde Her Yönüyle Gül sempozyumu düzenlendi.
     Vali Memduh Oğuz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyuma katılan bilim adamlarından Isparta gülünün yeni yol haritasını çizmelerini istedi.
     Isparta gülünün gelişmesinde herkese görevler düştüğünü belirten Oğuz, Gül üretimi ekonomik olarak bize çok üst seviyede gelir getiren bir ürün değil. Ama dünya gül üretiminin yüzde 65inin Ispartada yapılıyor olması bize ayrı bir sorumluluk ve görev veriyor dedi.
     Anadolu insanının tüm çiçeklere gül, güle de has gül dediğini anlatan Oğuz, amaçlarının dünya insanlarının mutluluğu yakalaması olduğunu, Gül Sempozyumunun da bu arzuyu yakalamaları konusunda önemli bir adım olduğunu söyledi.
     Vali Oğuz, Isparta gülüne de has gül derler. Has gülün esas özelliği ise kokusudur. Hz. Peygamber gül kokmazdı, güzel kokardı, gül de ona özendi. Yeryüzündeki bütün çiçekler Hz. Peygamberin kokusuna özendiler diye konuştu.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise gülün sadece ekonomik olarak değil her yönüyle ön plana çıkartılması gerektiğini ifade etti. Isparta gülünün sadece yağ üretiminde değil kozmetik sektöründe de dünyada adından söz ettirmesi gerektiğini vurgulayan Günaydın, belediye olarak gülü ön plana çıkartacak çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
     SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, huzur medeniyetini ifade etmek için gül kavramını kullandıklarını söyledi. Hz. Peygamberin gül kokulu olduğunu anlatan İbicioğlu, şunları kaydetti:
     Bize ait bir medeniyeti anlatmada gül medeniyetinden bahsederiz. Her yönüyle bizi biz yapan değerlerin toplumsal bilinç altında güle ilişkin temalar yer alır. Peygamber efendimizin gül kokulu olduğunu biliyoruz. Peygamber devrine Gül Devri denir. Bu anlamda gül kavramı altında yatan alt bileşenler itibariyle aslında biz huzur medeniyetini ifade etmek için gül kavramını kullanırız. Bu nedenle geçmişte mutlu, huzurlu, şaşalı günlerimize atıf yapmak istediğimizde gül devrinden bahsederiz.
     Son yıllarda gül medeniyetinin dünyada hissedilmeye başladığını, çıkış noktasının da Isparta olduğunu belirten İbicioğlu, şöyle konuştu:
     Gül konusunda 5 bin yıllık müktesebatımızın açığa çıkartılması ve bilgiye dönüştürülmesi, üniversitemizin temel misyonları arasındadır. Biz gül medeniyetimizin tüm unsurlarının çağdaş versiyonlarını oluşturarak her yönümüzle dünya satına yeniden yayılmak zorundayız.
     YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, SDÜnün sempozyumla gülün tekrar dirilişini ele aldığını ve gülüne sahip çıktığını kaydetti.
     Ziraat Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Akman ise, sempozyumla önemli bir ekonomik değer ve kültürel miras olan Isparta gülünün yeni yol haritasının belirleneceğini söyledi.
     Gülün her yerde en iyilere layık olduğunu ve en iyilerin de gülle anıldığını dile getiren Akman, sempozyumda gül yetiştiriciliği, teknolojisi, dinlerde gül, sağlık ve tedavide gül, gül ekonomisi ve turizmi gibi konuların ele alınacağı bildirdi.
     Açılış konuşmalarının ardından sempozyum kapsamında üniversiteler arası düzenlenen uygulamalı ebru, şiir, hikaye ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
     3 gün sürecek sempozyuma 59 konuşmacının katılacağı öğrenildi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Her Yönüyle Gül sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER