Kadın Dostu Kentler Projesi

Kadın Dostu Kentler Projesi -Türkiyede yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek amacıyla yürütülen proje kapsamında Malatyada istişare toplantısı yapıldı


MALATYA (A.A) - Türkiyede yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek amacıyla yürütülen Kadın Dostu Kentler Projesi kapsamında Malatyada istişare toplantısı yapıldı.
     Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu (UNFPA) Malatya Temsilciliğince Öğretmenevinde düzenlenen toplantının açılışında konuşan Vali Vasip Şahin, Kadın Dostu Kent Projesinin İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, BM tarafından yürütüldüğünü belirtti.
     Projenin İsveç Kalkınma Ajansı tarafından finanse edildiğini aktaran Şahin, projeyle kadınların sağlık, eğitim, sosyal hizmetler ve istihdam imkanları ile kaliteli ve güvenli kentsel hizmetlere kavuşmasının, şiddete maruz kaldığında haklarını güvence altına alacak mekanizmalara ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.
     Projeyle yerel yönetimlerin bu gibi konularda planlama ve karar süreçlerine katılımının sağlanacağını belirten Şahin, bu kent modelinin, kadınların tüm mekanizmalarda eşit bir şekilde yer almasını destekleyen bir model olduğunu kaydetti.
     Şahin, proje kapsamında Malatyada bugüne kadar belli faaliyetlerin yürütüldüğünü ifade ederek, Kamu kurumları başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına ve paydaşlara özellikle söylüyorum. Bu projenin amacına uygun faaliyetlerde biraz daha dikkatli ve etkili çalışmalar yapmalıyız. Bu kentimizin hem hayatiyetini devam ettirmesi hem de kadınımızın istihdam imkanına daha çok ulaşarak, eşit mekanizmalardan eşit yararlanarak, ülkemizin daha çok üretmesine, sosyal ve ekonomik anlamda daha iyi seviyeye gelmesine katkı sunacak. Bu noktada kadınlarımızın katkısını da almak, desteğini çoğaltmak gibi bir düşüncemiz var diye konuştu.
     Türkiyede kadınların epeyce bir hak elde ettiğini belirten Şahin, Buna rağmen daha kat edilecek çok yol olduğunu, kadınlarımızın sosyal hayata daha çok katılması noktasında erkekler olarak biraz daha fedakarlık yapmamız gerektiğini düşünüyorum dedi.
     Vali Şahin, kadınların ve kızların toplumsal hayata daha çok katılmasıyla Türkiyenin önündeki 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmasının kolaylaşacağını ifade ederek, özellikle sivil toplum kuruluşlarından bu işleri daha çok sahiplenmelerini istedi.
     UNFPA Türkiye Temsilcisi Zahid-ul Huque ise 140 ülkeyle sağlık, nüfus ve toplumsal cinsiyet alanlarında çalışma yaptıklarını belirterek, Malatya bu anlamda çok başarılı faaliyetler gerçekleştirmiş bir kent. Hem ülkesinde hem de dünyada pek çok kente model teşkil edeceğine inanmaktayım. Gerek yerel mülki amirler gerekse sivil toplum kuruluşlarının işleviyle birtakım faaliyetler yürütüldüğünü görmekteyim. Bu işlevin artarak devam etmesini diliyorum diye konuştu.
     AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da AK Parti hükümetlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yaptığı hizmetleri anlattı.
     Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakırın da bu konuda yürüttükleri faaliyetlere değindiği toplantıda, UNFPA Malatya İl Temsilcisi Müjde Demirkazık da proje çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     Malatyada Vali başkanlığında İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulunun kurulduğunu ve kurulun yerel eşitlik eylem planını yaptığını anlatan Çakır, 3 ayda bir toplanan kurulun yerelde kadın erkek eşitliğini sağlamayı amaçladığını belirterek, Kurul bu anlamda sürdürebilir bir yol haritası hazırladı. Bu çerçevede çalışmalarına devam ediyor dedi.
     Toplantıya, kentte faaliyet gösteren kadın dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra bazı kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.
    
     Muhabir: Yeter Erdine / Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kadın Dostu Kentler Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER