Kocaeli Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler

Kocaeli Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu -Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Koç: Ortalama yaşam beklentisi, Dünya Sağlık Örgütünün bizim için 2023lerde koyduğu hedefi, bugün başarmış bulunmaktayız


KOCAELİ (A.A) - Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği (EVSAD) Genel Başkanı Dr. Orhan Koç, Ortalama yaşam beklentisi, Dünya Sağlık Örgütünün bizim için 2023lerde koyduğu hedefi, bugün başarmış bulunmaktayız dedi.
     Koç, bu yıl ilki gerçekleştirilen Kocaeli Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumunda yaptığı konuşmada, şuan da hekim seçme özgürlüğünün bulunduğunu belirterek, anne ve bebek ölüm dramının yaşanmadığını, bebek ölümlerinin ciddi şekilde azaltıldığını söyledi.
     Eski dönemde kızamık vakalarının yaşandığını ancak bu hastalığın bugün duyulduğunda insanların şaşırdığını ifade eden Koç, sağlık hizmetlerine ulaşımın yaygın şekilde gerçekleştiğini kaydetti.
     Koç, sağlık hizmet sunumunda verilen hizmet kalitesinin artmasıyla beklentilerin de arttığını dile getirerek, sağlıklı gelişmişlik parametrelerinden birinin de bebek ve anne ölümleriyle ortalama yaşam beklentisi olduğunu bildirdi.
     Ortalama yaşam beklentisi, Dünya Sağlık Örgütünün bizim için 2023lerde koyduğu hedefi, bugün başarmış bulunmaktayız diyen Koç, doğan her bebeğin ortalama 74 yıl yaşamasının tahmin edildiğini anlatan Koç, bunun sebebinin genç nüfus ölümlerinin engellenmiş olmasından kaynaklandığını belirterek, Bugün ülke olarak genç bir nüfusa sahibiz. Ancak biliyoruz ki, 2030-2050 yıllarında yaşlanan bir nüfus olacağız. Yaşlanan bir nüfusun ciddi anlamda sorunları vardır. Bu nedenle sağlık politikalarımızı buna göre revize ediyoruz. Bugün Avrupanın yaşadığı belki 10-20 yıl sonra ciddi manada yaşayacağımızı biliyoruz. Ne yaparsanız yapın hastalanan bir nüfus var. Ölümlerin 3de 1i kanser hastalığından, 3de 1i de kalp hastalıklarınından, diğer 3de 1lik kısımda diğer sebeplerden dolayı ölüyor. Bu nedenle hastanelerdeki yatış sürelerini kısaltmak, kişisel hastaneye olan ihtiyaçları kısaltmak, kendi sağlıklı ortamlarında ailesiyle birlikte yaşamalarını sağlamak açısından evde sağlık hizmetlerini başlattık diye konuştu.
    
     -Türkiyeye has bir model-
    
     Türkiyedeki evde sağlık hizmeti sunumunun kendine has bir model olduğunu ifade eden Koç, ülkenin her yerinden bu ihtiyacı olan herkese aradığı zaman ulaşıldığını kaydetti.
     Koç, Hollandaya yaptıkları ziyarette sadece evlerdeki yatalak hastalarla sohbet etmek için gönüllülerin eğitildiğini gördüklerini belirterek, Türkiyede de gönüllüler yetiştirilmesinin önemli olduğunu anlattı.
     Şu anda kalabalık aile yapısı bulunmasından dolayı söz konusu duruma çok ihtiyaç duyulmadığını dile getiren Koç, 20-30 yıl sonra bunlar bizim için sorun olacağını biliyoruz. Bu sempozyumlardaki amacımız, ilde arkadaşlara bu meseleleri tekrar masaya yatırılması ve kaynakların etkin kullanılması açısından iyi bir koordinasyon yapılmasıdır dedi.
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi de kurumsal bakım için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, kurumsal bakımdan yerinde bakıma geçişle ilgili bakanlık olarak çalıştıklarını söyledi.
    
     -Aile şefkati kurulması çok zor-
    
     Çiftçi, kurumsal bakımda memnuniyetin zor olduğunu dile getirerek, Çünkü insanlar evinden veya yaşadığı alandan alınıyor. Siz ne kadar dört dörtlük hizmet sunarsanız sunun, o aile şefkatini kurmanız çok zor. En iyi personelle çalışsanız bile çok zor. Mevcudu koruyacağız, bunları iyileştirmeye çalışacağız ama yeni kurulan bakım merkezleri çok daha azalacak. 2013 yatırımlarımızda böyle yer alıyor. Gelecekte yerinde destek ağırlık kazanacak ifadelerini kullandı.
     Hayatının son döneminde bulunan insanların bakımları, sağlıkla ilgili engelli ve yaşlılarla ilgili raporlama sistemlerinin yeniden ele alındığını belirterek, çalışmaların bütün bunların değişeceğini gösterdiğini anlattı.
     Kişiye rehberlik ile birçok konudaki detayda Sağlık Bakanlığıyla ortak çalıştıklarını vurgulayan Çiftçi, çalışmaların kısa süre sonra kamuoyuyla paylaşılabilecek konuma geleceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaeli Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER