Küresel ısınma tehdidi

Küresel ısınma tehdidi -SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gümrükçüoğlu: -150 yılda meydana gelecek ısınmayı son 15 yılda gerçekleştirdik


SAKARYA (A.A) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, dünyada 150 yılda meydana gelebilecek ısınmayı insanoğlunun son 15 yılda gerçekleştirdiğini bildirdi.
     Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, küresel ısınmaya karşı acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, küresel ısınmaya bağlı hızlı iklim değişikliklerinin büyük sorunları beraberinde getirdiğini kaydetti.
     Gümrükçüoğlu, hava sıcaklıklarının hızlı değiştiğine dikkati çekerek, 150 yılda meydana gelecek ısınmayı son 15 yılda gerçekleştirdik. Ortalama olarak, 1 derece dünyanın ısısını artırmış durumdayız. Küresel ısınma olduğu zaman dünyanın her yeri ısınmayacak. Bazı yerler soğuyabilir. Ama genel anlamda baktığımız zaman dünyada bugün normal olarak adlandırdığımız havaların normal olmaktan çıkması anlamına geliyor ifadelerini kullandı.
    
     -200 yıl önceki karbon da atmosferde duruyor hala-
    
     Küresel ısınmanın insan kaynaklı bir durum olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, atmosferin kirletilmesinin küresel ısınmanın ana nedenini oluşturduğuna işaret etti.
     Gümrükçüoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
     Son dönem de milyonlarca yıldır toprağın altında birikmiş karbon dediğimiz kömürü, petrolü son 150-200 yıl içerisinde çıkarttık, birden bire hepsini yaktık, hepsini bitirmedik ama çok hızlı bir şekilde yaktık. Bundan çıkan karbonun hepsi atmosfere gitti ve atmosferde karbon kolay kolay kaybolmuyor. Ortalama karbondioksitin atmosferde kalma süresi 200 yıldır. Yani 200 yıl önceki karbon da atmosferde duruyor hala. Bunlar güneşten gelen ışınları atmosfere yansırken kuzeye kaçmasını engelleyip tutuyorlar. Tuttuğu zaman da şemsiye gibi dünyanın daha fazla ısınmasına neden oluyor.
     Bugünden itibaren karbon emisyonlarını azaltmamız gerekiyor. Senaryolar çerçevesinde ortalama 5 derecelik bir artış gerçekleşirse dünya arık riskin ötesine doğru geçiyor. Bu, iyi bir dünya bırakmanın ötesinde bir varoluş savaşı verilmesi anlamına gelir.
     Küresel ısınmaya karşı önlem alınmaması halinde olumsuz hava koşullarının şiddetini artıracağını kaydeden Gümrükçüoğlu, kuraklıkların yüzde 50 seviyesine çıkabileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Küresel ısınma tehdidi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER