Mantar deyip geçmeyin

Mantar deyip geçmeyin -ESOGÜde oluşturulan araştırma grubu, şapkalı mantarların diyabet, alkol kullanımına bağlı karaciğer hasarı ve yüksek kolesterol seviyesi üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğunu tespit etti -ESOGÜ Öğ


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) oluşturulan araştırma grubu, şapkalı mantarların diyabet, alkol kullanımına bağlı karaciğer hasarı ve yüksek kolesterol seviyesi üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğunu tespit etti.
     ESOGÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yamaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal maddelerin çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılması prensibinden yararlanarak yola çıktıklarını kaydetti.
     Türkiyede çok yaygın olmamasına rağmen Uzakdoğu ülkelerinde şapkalı mantarların çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın biçimde kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Yamaç, şöyle konuştu:
     Ülkemizde bu konuda yapılmış çok fazla çalışma yok. Bu açığı kapatmak için 2005 yılında bir araştırma grubu oluşturduk. Bu kapsamda, şapkalı mantarların çeşitli biyolojik aktivitelerini araştırmak, belgelemek ve bildirmek üzerine çalışıyoruz. Grubumuzda ESOGÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Mediha Canbek, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Uyanoğlu ve Dr. Hakan Şentürk ile ESOGÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Güngör Kanbak, Artvin Çoruh Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Bayramoğlu, Yaşar Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Melih Zeytinoğlu görev yapıyor.
    
     -Kandaki glukoz seviyesini düşürüyor-
    
     Doç. Dr. Yamaç, grubun ilk olarak diyabet hastalığında destekleyici tedavi yöntemi olarak çeşitli şapkalı mantarların kullanılabilirliliğini araştırdığını vurguladı.
     Yenebilir mantarlardan bazılarının, antidiyabetik aktiviteye sahip olduğunu belirlediklerini anlatan Doç. Dr. Yamaç, Kandaki glikoz artışı, vücuttaki çeşitli doku ve organlarda ciddi zararlara neden oluyor. Yaptığımız çalışmalar sonunda Türkiyede yayılış gösteren bazı şapkalı mantarların, kandaki glikoz seviyesini düşürmekte kullanılabileceğine ilişkin veriler elde ettik dedi.
     Doç. Dr. Yamaç, mantarların kronik alkol kullanıcılarının karaciğer dokusundaki yağlanma probleminin giderilmesi ya da engellenmesi amacına yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
     ESOGÜ Bilimsel Araştırma Fonu tarafından desteklenip, Doç. Dr. Mustafa Uyanoğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen bu projede, bazı mantarların uzun süreli ve aşırı miktarda alkol tüketiminin neden olduğu karaciğer hasarını önemli orandan giderilebildiğiyle ilgili veriler elde ettik. Ayrıca bazı şapkalı mantarların, kolesterol düşürücü özellikte metabolitler ürettiğini de belirledik.
     Doç. Dr. Yamaç, her mantarın aynı özelliklere sahip olmadığını, bu özellikteki mantarların tedavi amaçlı kullanılabilmesi için daha kapsamlı ve uzun vadeli klinik çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi..
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Mantar deyip geçmeyin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER