Sebastapolis Antik Kenti temizlendi

Sebastapolis Antik Kenti temizlendi -Tokat Valisi Taşkesen: Sebastapolis Antik Kentinin gün yüzüne çıkmasıyla Sulusaray önemli bir turizm kenti olacak -Tokat, Sebastapolis Antik Kentinin bütün unsurlarıyla gün yüzüne


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kentinde temizlik çalışması yapıldı.
     Tokat Müze Müdürlüğü görevlilerince yapılan temizlik çalışmaları, 10 gün sürdü. Görevliler, önceki yıllarda kazı çalışmalarının yürütüldüğü alandaki otları topladı. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kentinde 31 Ekimde başlatılan temizlik çalışmalarının 9 Kasımda tamamlandığını belirtti.
     Sebastapolisin tarihinin, Geç Roma ve Erken Bizans dönemine kadar dayandığını anlatan Taşkesen, Uzmanların, Sebastapolis Antik Kentinin Efes ayarında zengin bir kent olduğu yönünde görüşleri var dedi.
     Antik kentte ilk kazı çalışmasının 1987-1990 yılları arasında yapıldığını hatırlatan Taşkesen, şunları söyledi:
     Çalışmalarda önemli buluntulara rastlanmış. Özellikle mozaik anlamında bulgulara rastlanınca, bunlar gün yüzüne çıkarılmış ve koruma altına alınmış. Günümüzde de temizlik ve sondaj çalışmaları devam ediyor. Sebastapolis Antik Kenti ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımıza proje sunacağız. Sunacağımız kazı projesinin kabul edilmesinden itibaren Sebastapolis Antik Kenti, diğer zenginlikleriyle gün yüzüne çıkarılacaktır diye düşünüyorum. Sebastapolis Antik Kentinin gün yüzüne çıkmasıyla Sulusaray önemli bir turizm kenti olacak.
    
     -Kültür ve Turizm Bakanlığımızın önemli destekleri var-
    
     Tokatın bir kültür kenti olduğunu vurgulayan Taşkesen, Tokatın eskiden gelen kültür kenti özelliği günümüzde de sürüyor. İlimizde Selçuklular, İlhanlılar, Osmanlılara ait eski eserlerin restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Tokat, Sebastapolis Antik Kentinin bütün unsurlarıyla gün yüzüne çıkarılmasıyla, 5 bin yıllık tarihin dar alanda gezilebileceği ender illerden biri olacak. Sebastapolis Antik Kentinde kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Bu imkan meselesi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kamulaştırma çalışmalarında önemli destekleri var. İl Özel İdaremizden kamulaştırma için belli bir bütçe ayırıyoruz. Tokat, Türkiyede en fazla tarihi eve sahip ilimiz. Sadece Zilede 3 bin 600 tarihi evimiz var diye konuştu.
    
     -Sebastapolis Antik Kenti-
    
     Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kentinin, bazı kaynaklarda milattan önce birinci yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği bildirilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadenizin en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.
     Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolisin, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Sebastapolis Antik Kenti temizlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER