Seyyar semerci

Seyyar semerci -Havranda, kaybolmaya yüz tutan semerciliği 42 yıldır yapan ve bu alanda ilçenin son temsilcisi olan İzzet Akın, kahvehane köşelerinde, merdiven altlarında seyyar şekilde mesleğini sürdürüyor -İzzet Akın: Mes


BALIKESİR (A.A) - Emrah Elmas - Havran ilçesinde, kaybolmaya yüz tutan semerciliği 42 yıldır yapan İzzet Akın (56), kahvehane köşelerinde, merdiven altlarında seyyar şekilde sürdürdüğü mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
     Gelişen teknolojiye paralel olarak ulaşımda, tarla ve bahçelerde hayvanların daha az kullanılması nedeniyle semercilik, yok olmaya yüz tutan mesleklerin ilk sıralarında geliyor. Mesleğin son temsilcileri, az sayıda kalan yük hayvanları at, eşek ve katırlara semer yaparak, meşakkatli el emeğine karşın ellerine geçen düşük gelirlere rağmen ayakta kalmanın mücadelesini veriyor.
     Havranın son semercisi İzzet Akın da 42 yıldır sürdürdüğü mesleğini, seyyar şekilde kahvehane köşelerinde, merdiven altlarında azim ve kararlılıkla yaşatmaya, kendisinden sonra yetişen olmasa da canlı tutmaya çalışıyor.
     Yaklaşık 42 yıl önce Koca Usta olarak bilinen Sezai Semercinin yanında çırak olarak semerciliğe başladığını belirten Akın, uzun yıllar evinin önünde yaptığı mesleğini, daha sonra, bir süre öncesine öncesine kadar yol kenarındaki bir barakada sürdürdüğünü söyledi.
     Barakasının yıkılması nedeniyle semerciliği kahvehane köşelerinde ve çalışmasına imkan tanıyan merdiven altlarında yapmak zorunda kaldığını vurgulayan Akın, şunları kaydetti:
     Bir semeri üç günde tamamlıyorum. Onu da 250 liraya satabiliyorum. Sürekli talep gelmiyor. Eskisi gibi değil ki, at, eşek ve katır parmakla sayılacak kadar az. Semercilik tükeniyor. Bir çırak bile yetişmiyor. Bu meslek benimle beraber toprağa gidecek. İlkokuldan çıktım, bu işin içine girdim. Bu bölgede benden başka semerci yok. İzmir, Çanakkale ve Balıkesirin ilçelerinden semer yaptırmak isteyen gelip beni buluyor. Bizim mesleğin en büyük zorluğu, müşteri yokluğu.
     Akın, bir zamanlar gözde mesleklerden olan semerciliğin yok olmaya yüz tutmasına çok üzüldüğünü belirterek, Teknolojiye direnmek olmaz. Çare yok, bu meslek kaybolup gidecek. Çocuklar ve gençler, semerciliğin ne olduğunu bilmiyor. Gelecekte belki kitaplarda, dergilerde okuyacaklar dedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER