Talasemi Hakkında Her Şey konferansı düzenlendi

Talasemi Hakkında Her Şey konferansı düzenlendi


ANTALYA (A.A) - Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca Talasemi Hakkında Her Şey konferansı düzenlendi.
     Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonunda düzenlenen etkinlikte Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı ve Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi hastalığı konusunda bilgi verdi.
     Antalyada talasemi taşıyıcılığı sıklığının 200 bin kişi civarında olduğunu dile getiren Canatan, Kalıtsal hastalıkların geçişinde akrabalık ilişkileri önemlidir. Talaseminin aynı kanı taşıyan çiftlerde görülme riski yüksektir. Bu nedenle akraba evliliklerine dikkat edilmelidir dedi.
     Türkiyede akraba evliliklerinin oranının yüzde 25 olduğunu kaydeden Canatan, bu oranın doğu bölgelerinde artarken, batıda ise biraz düştüğüne dikkat çekti.
     Talasemi tanısıyla gelip demir tedavisi olmamış hasta görmediğini anlatan Canatan, hekimlerin de bu konuda dikkatli olması gerektiğini, hastalarda 2 aydan sonra demir tedavisinin kesilmesi gerektiğini belirtti.
     Prof. Dr. Canatan, kronik hastalıkların aileye iyi anlatılması gerektiğinin önemine dikkati çekerek, ailenin ilk başta hastalığı kabullenmesinin zor olduğunu, bu süreçte hastalarda gönüllü kan vericilerinin çok önemli olduğunu bildirdi.
     Talasemi hastalığında kesin çözümün kök hücre nakli olduğunu belirten Canatan, şunları söyledi:
     Kök hücre naklini gerçekleştirmek ve kök hücre bulmak da zor. Kök hücre naklinde 3 aşama var. Birincisi naklin yüzde 100 kardeşten olması lazım. Bu nakli yapacak merkezin altyapısının çok iyi olması gerekiyor. Nakli yapılan hastayı enfeksiyondan korumak gerekiyor. İlk 3 ay yoğun bakımda kalacak. Sonra hastaneye gelip giderken enfeksiyondan hastanın iyi korunması gerekiyor.
     Prof. Dr. Duran Canatan, sunumunun ardından vatandaşların sorularını yanıtladı.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Talasemi Hakkında Her Şey konferansı düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER