Türk

Türk-İslam kültüründe tarih düşürme geleneği konulu konferans


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) Türk-İslam kültüründe tarih düşürme geleneği konulu konferans düzenlendi.
     ESOGÜ Rektörlüğünden yapılan açıklamaya göre, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Yakıt, önemli bir olayın yılını ebced hesabıyla mısra ya da beyit olarak söyleme sanatı olan tarih düşürmenin yapılışı, türleri, örnekleri ve tarihçesi hakkında bilgi verdi.
     Yakıt, tarih düşürmenin, belli bir kültür düzeyindeki her Osmanlı Türkünün ilgisini çektiğini anlattı.
     Geçmişte yaşanan olayların her zaman kolayca akılda kalmadığını ve bu nedenle insan zihninin yapısı gereği rakamlara göre akılda kalması daha kolay olan, anlamlı ifade ve sözlerin hatırlama amacıyla kullanıldığını belirten Yakıt, tarih düşürmenin bu şekilde ortaya çıktığını söyledi.
     Yakıt, Latin alfabesine geçişin tarih düşürme sanatının kullanımını azalttığını, buna karşın Arif Nihat Asya, Abdülbaki Gölpınarlı ve diğer bazı edebiyatçılar tarafından geleneğin sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.
     Konferansa, öğretim üyeleri ve öğrenciler ilgi gösterdi.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER